Slovakije wil enkel Syrische christenen opvangen: ‘Moslims zullen zich hier niet thuis voelen’

Vluchtelingen voor de kust van Kos. © REUTERS

Slovakije heeft ermee ingestemd om 200 Syrische vluchtelingen op te vangen, maar wil enkel christenen toelaten. De Europese Commissie waarschuwt voor discriminatie.

De Europese Unie wil haar lidstaten 40.000 Syrische vluchtelingen laten opnemen, 200 daarvan zouden naar Slovakije gaan. De woordvoerder van het Slovaaks ministerie van Binnenlandse Zaken Ivan Metik zei aan de BBC dat moslims zich er niet thuis zouden voelen.

Het schema om vluchtelingen op te vangen werkt op vrijwillige basis, omdat sommige landen – waaronder Slovakije- weigerden om quota te accepteren. ‘We willen Europa echt helpen met deze migratiegolf, maar we zijn maar een transitland. En de mensen willen niet in Slovakije blijven. We zouden 800 moslims kunnen opvangen, maar we hebben hier geen moskees. Hoe kunnen moslims integreren als ze het hier niet leuk gaan vinden?’, aldus Metik.

Waarschuwing voor discriminatie

Annika Breithard, woordvoerster van de Europese Commissie zei dat ze niet rechtstreeks kon reageren op de Slovaakse verklaring, maar benadrukte dat discriminatie verboden is voor EU-lidstaten.

Dit jaar hebben al meer dan 240.000 migranten de Middellandse zee overgestoken naar Griekenland of Italië. Duitsland, de grootste ‘ontvanger’ vann asielzoekers in de EU, heeft laten weten dat het dit jaar 800.000 vluchtelingen kan opvangen. Dat zijn er een stuk meer dan het recordaantal van 438.000 asielaanvragen uit 1992, tijdens de Bosnische crisis. (die Zeit/BBC/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content