Slag om Libische hoofdstad Tripoli is begonnen

© Reuters

In Libie lijkt de strijd tussen de rebellen en de troepen van leider Muammar Khaddafi in een beslissende fase te belanden. De rebellen rukken op naar de hoofdstad.

In Libie lijkt de strijd tussen de rebellen en de troepen van leider Muammar Khaddafi in een beslissende fase te belanden. De rebellen rukken op naar de hoofdstad Tripoli. Volgens de Nationale Overgangsraad (NTC) is een operatie aan de gang, ‘Operatie Sirene’, om Khaddafi te isoleren tot hij zich overgeeft of vertrekt. Ook de NAVO is betrokken.
De operatie ging zaterdagavond van start. “Ze verloopt in coördinatie met de NTC en de rebellenstrijders in en rond Tripoli”, zei Ahmed Jibril, de woordvoerder van de NTC, het politieke orgaan van de rebellen met basis in het oostelijk gelegen Benghazi.

“Ook de NAVO is betrokken. Het was gepland dat de operatie gisterenavond zou starten en we schatten dat ze nog enkele dagen zou kunnen duren, tot Khaddafi ingesloten is.”

“We voorzien twee scenario’s: dat hij zich overgeeft of dat hij de stad ontvlucht. Indien hij Libië wenst te verlaten, zullen we dat voorstel positief ontvangen en zullen we het aanvaarden.”

Onduidelijk
De situatie in en rond Tripoli momenteel is onduidelijk. Regeringswoordvoerder Musa Ibrahim zei vandaag dat Tripoli goed beschermd is en dat duizenden aanhangers klaar staan om de stad te verdedigen tegen een invasie.

Nieuwszender Al-Jazeera meldt dat opstandelingen al de volledige controle verworven over de wijken Tajoraa, Suq al-Jumaa, Arada en Al-Sabaa in Tripoli.

Khaddafi gevlucht?Khaddafi heeft in een geluidsboodschap meegedeeld dat hij zich niet zal overgeven en dat hij de strijd om Tripoli “zegevierend” zal afsluiten. De boodschap werd op televisie uitgezonden. Het gaat om zijn tweede geluidsboodschap op een etmaal tijd. Volgens de rebellen is Khaddafi Tripoli reeds ontvlucht.

De NAVO deelde vandaag mee dat ze haar acties zaterdag op Tripoli heeft geconcentreerd. De gevechtsvliegtuigen van de internationale troepen hadden alleen al in Tripoli 22 doelen aangevallen. Doelwitten waren verscheidene legerinstallaties, opslagplaatsen, gepantserde voertuigen, raketten en rakettenwerpers en radarsystemen.

Schip
Een Maltees schip dat vandaag buitenlanders uit Tripoli moest evacueren naar Malta, is de haven niet binnengeraakt omwille van de gevechten. Dat heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard.

“Gesprekken met de rebellen worden voortgezet zodat het schip de haven binnenkan en de buitenlanders in alle veiligheid kan evacueren”.

Belgen
Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in België verblijven er in Libië nog circa 30 ‘Belgen’. Het gaat om Belgen en mensen met de dubbele nationaliteit, en familieleden die ook in aanmerking kwamen voor evacuatie.

“Zij hebben eerder expliciet aangegeven in Libië te willen blijven”, aldus woordvoerder Michel Malherbe. In februari verlieten al enkele tientallen Belgen het land. Toen werd ook het personeel van de Belgische ambassade teruggetrokken. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content