De Iraakse regering wil de soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) met de hulp van sjiitische milities uit de provinciehoofdstad Ramadi in het westen van het land terugdringen. Rond de 3.000 militieleden zijn gearriveerd op een militair steunpunt ten oosten van Ramadi, verklaarde de Raad van de provincie al-Anbar. Zij zullen aan de bevrijding van de stad deelnemen.

Omstreden

Het inzetten van sjiitische strijders is hoogst omstreden omdat in de provincie enkel soennieten leven. Sjiitische milities voerden in maart ook de bevrijding aan van de eveneens overwegend door soennieten bewoonde stad Tikrit uit de handen van IS. Daarna volgden berichten over plunderingen en geweldplegingen van sjiieten tegen soennieten.

IS-strijders hebben de stad Ramadi, ongeveer 110 kilometer ten westen van Bagdad, volledig onder hun controle gebracht. Vervolgens bevrijdden ze tientallen aanhangers uit een militaire gevangenis, zo werd ook vernomen in Iraakse militaire kringen. Met deze opmars beheerst IS nu bijna de hele door soennieten bewoonde provincie al-Anbar.

Regio bevrijden

Het Iraaks leger was vorige maand een offensief gestart waarmee de regio moest bevrijd worden. Ondanks de luchtsteun van de internationale coalitie kon het leger geen doorslaggevend succes boeken. Critici van de Iraakse premier Haidar al-Abadi wrijven de regeringsleider de nederlaag in Ramadi aan. (Belga/WB)

De Iraakse regering wil de soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) met de hulp van sjiitische milities uit de provinciehoofdstad Ramadi in het westen van het land terugdringen. Rond de 3.000 militieleden zijn gearriveerd op een militair steunpunt ten oosten van Ramadi, verklaarde de Raad van de provincie al-Anbar. Zij zullen aan de bevrijding van de stad deelnemen.Het inzetten van sjiitische strijders is hoogst omstreden omdat in de provincie enkel soennieten leven. Sjiitische milities voerden in maart ook de bevrijding aan van de eveneens overwegend door soennieten bewoonde stad Tikrit uit de handen van IS. Daarna volgden berichten over plunderingen en geweldplegingen van sjiieten tegen soennieten. IS-strijders hebben de stad Ramadi, ongeveer 110 kilometer ten westen van Bagdad, volledig onder hun controle gebracht. Vervolgens bevrijdden ze tientallen aanhangers uit een militaire gevangenis, zo werd ook vernomen in Iraakse militaire kringen. Met deze opmars beheerst IS nu bijna de hele door soennieten bewoonde provincie al-Anbar. Het Iraaks leger was vorige maand een offensief gestart waarmee de regio moest bevrijd worden. Ondanks de luchtsteun van de internationale coalitie kon het leger geen doorslaggevend succes boeken. Critici van de Iraakse premier Haidar al-Abadi wrijven de regeringsleider de nederlaag in Ramadi aan. (Belga/WB)