Servische verontschuldigingen voor Vukovar

De Servische president Boris Tadic heeft zich donderdag verontschuldigd voor het bloedbad in de Kroatische stad.

De Servische president Boris Tadic heeft donderdag in het Kroatische Vukovar zijn verontschuldigingen aangeboden voor de slachtpartij die daar in 1991 plaatshad.

Servische troepen namen tijdens de Servisch-Kroatische oorlog tussen 1991 en ’95 in ’91 de stad in na een belegering van drie maanden. Er werden een 260-tal mensen omgebracht. Ze hadden toevlucht gezocht in een ziekenhuis, maar na de inname werden ze naar een terrein gebracht. Hun lichamen werden gedumpt in een massagraf.

Tadic is de eerste Servische leider die een eerbetoon brengt aan de slachtoffers. Tijdens een bezoek aan het memoriaal voor de slachtoffers in aanwezigheid van de Kroatische president Ivo Josipovic sprak hij donderdag zijn verontschuldigingen en spijt uit.

Tadic zei te hopen dat door zijn bezoek een bladzijde in de geschiedenis kan worden omgedraaid. Hij benadrukte dat Servië een goed nabuurschap met Kroatië nastreeft en hoopt op verzoening. Josipovic zei dat het bezoek van zijn ambtgenoot erop wijst dat vriendschap en vrede tussen beide landen mogelijk is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content