Senatoren dienen klacht in tegen Bolsonaro voor mogelijk frauduleus vaccincontract

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zou op de hoogte geweest zijn van een corruptieregeling om vaccins in te slaan © Belga

Drie Braziliaanse senatoren hebben maandag een formele strafrechtelijke klacht ingediend bij het Braziliaanse hooggerechtshof tegen president Jair Bolsonaro voor zijn rol in een mogelijk frauduleuze deal tussen de Braziliaanse overheid en een Indiase producent van coronavaccins.

Bolsonaro ontkent enige betrokkenheid bij die deal en zei maandag dat hij niet op de hoogte was van onregelmatigheden.

Een klokkenluider van het ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat hij de president er persoonlijk op heeft gewezen dat hij door zijn superieuren onder druk was gezet om de vaccins te kopen. Dat de president ‘geen actie ondernam nadat hij op de hoogte was gesteld van het bestaan van een gigantische corruptieregeling in het ministerie van Volksgezondheid’ was voor senator Randolfe Rodrigues aanleiding om het Hof te verzoeken Bolsonaro te onderzoeken.

Onderzoek

Het contract met Bharat wordt al onderzocht door federale aanklagers en wetgevers om te weten te komen waarom de regering een snelle overeenkomst sloot met een tussenpersoon van de producent, nadat aanbiedingen van Pfizer voor vaccins tegen een lagere prijs waren genegeerd. Het onderzochte contract betreft 20 miljoen doses van het door Bharat Biotech ontwikkelde vaccin en heeft een waarde van 268 miljoen euro (1.6 miljard Braziliaanse real).

Aanklagers noemden onder meer de relatief hoge prijzen en snelle besluitvorming als rode vlaggen voor het contract met Bharat, dat in februari van dit jaar werd ondertekend. Uiteindelijk werd het contract door de overheid geannuleerd, omdat er nog meer onregelmatigheden waren komen bovendrijven.

Afzetting onwaarschijnlijk

Rodrigues, die de oppositiepartij Rede Sustentabilidade vertegenwoordigt, is lid van een Senaatscommissie die onderzoekt hoe de regering omgaat met de coronapandemie. De oppositie heeft opgeroepen tot manifestaties op woensdag en vrijdag om het ontslag van de president te eisen.

In Brazilië zijn sinds de uitbraak van de pandemie meer dan 500.000 mensen overleden aan het virus. Bolsonaro heeft zijn populariteit zien afnemen nadat hij de ernst van de coronacrisis afzwakte en lockdowns vermeed. Het is nu afwachten of het verzoek van Rodrigues en co door het hooggerechtshof zal worden aanvaard, maar de ernst van de beschuldigingen zal mogelijk een rol spelen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De beschuldigingen zouden in theorie tot de afzetting van Bolsonaro kunnen leiden, maar dat is volgens analisten erg onwaarschijnlijk

Partner Content