Seehofer: ‘De opening van de grenzen in 2015 legde druk op alle democraten’

© Reuters

De opening van de grenzen voor vluchtelingen in het jaar 2015 heeft volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) tot op de dag van vandaag een hypotheek gelegd op de politiek voor alle democraten in Europa.

‘De vluchtelingenpolitiek van 2015 legde een zware last op aan Europa’, zei Horst Seehofer in de uitzending ‘Münchner Runde’ van de Beierse omroep.

Daarnaast heeft de opening van de grenzen voor vluchtelingen ook tot een splitsing in de Duitse samenleving geleid, want zo kon de anti-vreemdelingenpartij AfD groeien. ‘Een democraat kan zo’n evolutie toch niet leuk vinden’, aldus Seehofer. ‘Daarom moeten we een ander asielbeleid krijgen.’

Voorts zei hij dat hij goed heeft kunnen samenwerken met kanselier Angela Merkel. ‘Ik vind haar nog altijd sympathiek.’ Duitse media meldden dit weekend dat Seehofer twee keer zei niet meer met Angela Merkel te kunnen samenwerken, noemde hij ‘een van de vele fake berichten’ die onlangs waren verschenen.

Volgfens Seehofer ging het in de recente discussie over het asielbeleid over ‘de geloofwaardigheid van de politiek en het goed functioneren van onze rechtstaat. ‘Recht en orde moeten opnieuw heersen in dit land. Dat is mijn allerseerste prioriteit’, aldus Seehofer.

Merkel belooft Italië Duitse steun in vluchtelingencrisis

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte Duitse steun beloofd in de omgang met de in Italië aankomende migranten. Dat heeft Merkel aan Conte gezegd tijdens diens eerste bezoek aan Berlijn sinds hij begin deze maand aan de macht kwam.

Merkel wees er onder meer op dat het vluchtelingenprobleem al in Noord-Afrika, en in Libië in het bijzonder, aangepakt moet worden, en dat daarvoor samenwerking met de VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR nodig is. Conte van zijn kant riep op tot meer EU-solidariteit om de migratielast te verdelen. Voor zijn ontmoeting met de Duitse bondskanselier zei Merkel dat de EU haar perspectief moet veranderen. “De Italiaanse grenzen zijn Europese grenzen”, zei Conte, en hij voegde eraan toe dat Italië het systeem van de Dublin-verordening wil wijzigen. Dat schrijft voor dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land waar ze aankomen.

Asielaanvragen moeten, volgens zowel Merkel als Conte, gebeuren voor de oversteek van de Middellandse Zee, ofwel in hun eigen land of in transitlanden.

Merkel hoopt bilaterale akkoorden met buurlanden te kunnen afsluiten om vluchtelingen die al in een ander land geregistreerd staan aan de Duitse grens naar deze landen te kunnen terugsturen. Op die manier hoopt Merkel de strijd met haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer te kunnen kalmeren.

Partner Content