Meer dan twee weken na de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft Saoedi-Arabië de dood toegegeven van de criticus van het regime.

De secretaris-generaal van de VNGuterres benadrukt 'de noodzaak van een snel, diep en transparant onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden'.

Khashoggi verdween op 2 oktober nadat hij in het Saoedische consulaat in Istanboel papieren in orde wou maken voor zijn aanstaande huwelijk. Guterres wil dat 'de verantwoordelijken snel rekenschap afleggen' voor hun daden, klinkt het ook.

De snelheid van de reactie van Guterres vrijdagavond staat in schril contrast met de voorzichtigheid die de VN tot nu toe aan de dag legde in de zaak.

'Onzin'

Ook de eindredactrice van journalist Khashoggi bij Washington Post reageert verbijsterd op de verklaring die het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf voor de dood van Khashoggi. Ze omschrijft die verklaring als 'volstrekte onzin' ('utter bullshit').

Karen Attiah tweet dat ze 'helemaal opnieuw boos' is door de verklaring die via het officiële Saoedische nieuwsagentschap Spa de wereld ingestuurd werd. Volgens Saoedische openbare aanklagers kwam het in het Saoedische consulaat in Istanboel tot een ruzie tussen Khashoggi en anderen. 'Dat leidde tot een vuistgevecht dat leidde tot zijn dood', aldus Spa. 'Wat ik haat aan deze verklaring is het gebruik van de passieve constructie om te impliceren dat het een ongeluk was. Jamal stierf niet gewoon tijdens een gevecht. Khashoggi werd gedood. Door Saoedische mannen. In een consulaat. Zijn leven werd van hem afgenomen', tweet Attiah. 'Khashoggi was een 60-jarige man, wat voor eerlijk 'gevecht' zou hij hebben gehad tegen 15 andere mannen? En wie brengt een botzaag mee naar een 'discussie'?!

'De dwaasheid van de Saoedische verklaring is verbijsterend', voegt ze eraan toe. De eindredactrice gelooft ook niet dat het Saoedische kroonprins niets afweet van Khashoggi's dood. "En wij moeten geloven dat Mohammed Bin Salman hier niks over weet, ook al was zijn rechterhand hierbij betrokken, en kwam een ploeg van 15 mannen die binnen werden gevlogen met privévliegtuigen een consulaat binnen op buitenlandse bodem om dit uit te voeren?', vraagt ze zich af op Twitter. 'Journalisten en klokkenluiders: tijd om op te staan en de echte waarheid te achterhalen over wat er met Khashoggi gebeurd is', aldus Attiah.

Meer dan twee weken na de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft Saoedi-Arabië de dood toegegeven van de criticus van het regime.De secretaris-generaal van de VNGuterres benadrukt 'de noodzaak van een snel, diep en transparant onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden'. Khashoggi verdween op 2 oktober nadat hij in het Saoedische consulaat in Istanboel papieren in orde wou maken voor zijn aanstaande huwelijk. Guterres wil dat 'de verantwoordelijken snel rekenschap afleggen' voor hun daden, klinkt het ook. De snelheid van de reactie van Guterres vrijdagavond staat in schril contrast met de voorzichtigheid die de VN tot nu toe aan de dag legde in de zaak.Ook de eindredactrice van journalist Khashoggi bij Washington Post reageert verbijsterd op de verklaring die het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf voor de dood van Khashoggi. Ze omschrijft die verklaring als 'volstrekte onzin' ('utter bullshit').Karen Attiah tweet dat ze 'helemaal opnieuw boos' is door de verklaring die via het officiële Saoedische nieuwsagentschap Spa de wereld ingestuurd werd. Volgens Saoedische openbare aanklagers kwam het in het Saoedische consulaat in Istanboel tot een ruzie tussen Khashoggi en anderen. 'Dat leidde tot een vuistgevecht dat leidde tot zijn dood', aldus Spa. 'Wat ik haat aan deze verklaring is het gebruik van de passieve constructie om te impliceren dat het een ongeluk was. Jamal stierf niet gewoon tijdens een gevecht. Khashoggi werd gedood. Door Saoedische mannen. In een consulaat. Zijn leven werd van hem afgenomen', tweet Attiah. 'Khashoggi was een 60-jarige man, wat voor eerlijk 'gevecht' zou hij hebben gehad tegen 15 andere mannen? En wie brengt een botzaag mee naar een 'discussie'?! 'De dwaasheid van de Saoedische verklaring is verbijsterend', voegt ze eraan toe. De eindredactrice gelooft ook niet dat het Saoedische kroonprins niets afweet van Khashoggi's dood. "En wij moeten geloven dat Mohammed Bin Salman hier niks over weet, ook al was zijn rechterhand hierbij betrokken, en kwam een ploeg van 15 mannen die binnen werden gevlogen met privévliegtuigen een consulaat binnen op buitenlandse bodem om dit uit te voeren?', vraagt ze zich af op Twitter. 'Journalisten en klokkenluiders: tijd om op te staan en de echte waarheid te achterhalen over wat er met Khashoggi gebeurd is', aldus Attiah.