Schutter Washington hoorde stemmen

Aaron Alexis, de man die twaalf mensen doodschoot in Washington. © Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Aaron Alexis, de man die op een Amerikaanse marinebasis in Washington twaalf mensen doodschoot, hard ernstige mentale problemen. Hij was daarvoor herhaaldelijk behandeld in militaire ziekenhuizen, maar kon toch vrij een wapen kopen.

In de Amerikaanse media begint het portret van Aaron Alexis, de 34-jarige schutter uit Forth Worth (Texas) die maandag twaalf mensen doodde in Washington, vorm aan te nemen. Duidelijk is dat Alexis een lange voorgeschiedenis had van mentale problemen, een vast gegeven voor dolle schutters in de VS.

In een politierapport dat de krant The Washington Post kon inkijken, stond dat Alexis stemmen hoorde in zijn hoofd. Toen hij begin augustus op doorreis was in de staat Rhode Island, belde hij daar de politie op om te klagen over drie stemmen die hem “wakker hielden en vibraties in zijn lichaam stuurden.”

Alexis wisselde die nacht tot twee keer toe van hotel, maar klaagde dat de stemmen hem bleven volgen. Ze kwamen door het plafond, zei hij volgens het politierapport, en de eigenaars van de stemmen gebruikten een ‘microgolfmachine’ om hem uit zijn slaap te houden.

Woedeaanvallen en paranoia

Alexis liet zich herhaaldelijk in militaire hospitalen behandelen voor zijn mentale aandoeningen. Tijdens zijn dienstjaren bij de Amerikaanse marine, waar hij in 2011 doorgestuurd werd, had hij minstens acht disciplinaire incidenten, gaande van te laat komen tot wangedrag en insubordinatie.

Volgens vrienden en kennissen was Alexis een vriendelijk man, maar had hij problemen met zijn zelfbeheersing. Hij viel ten prooi aan woedeaanvallen en paranoia. De laatste maanden zou hij ook obsessief gewelddadige videospelletjes gespeeld hebben.

In 2006 schot hij de banden van een in zijn straat geparkeerde auto lek na een confrontatie met de eigenaars. In 2010 schoot hij een gat door de vloer van zijn flat en het plafond van zijn onderbuur. Dat incident leidde er mede toe dat de marine hem in 2011 op non-actief zette. Desondanks kreeg hij een eervol ontslag.

Achtergrond-onderzoek

Aaron Alexis kocht het hagelgeweer waarmee hij maandag de Navy Yard in Washington binnenstapte twee dagen voor de schietpartij in de wapenwinkel Sharpshooters Small Arms Range in de naburige staat Virginia, weet de politie ondertussen. De winkel bevindt zich op slechts twintig kilometer van Washington DC.

De Amerikaanse hoofdstad is een wapenvrije zone voor privéburgers. De wapenwetten in Virginia zijn een stuk permissiever. Alexis kon er een wapen aanschaffen met zijn rijbewijs uit Texas als identiteitsbewijs.

Ondanks zijn mentaal labiele verleden en zijn vuurwapenincidenten, doorstond Alexis probleemloos het achtergrond-onderzoek bij aankoop van het wapen. Hij oefende met een gehuurd geweer terwijl hij wachtte op de resultaten. Vervolgens kocht hij het hagelgeweer en 28 patronen.

Obama: ‘Onvoorstelbare verliezen’

VS-president Barack Obam wil na de Navy Yard-schietpartij een nieuw offensief voor strengere wapenwetten. “het baart me zorgen dat dit een ritueel wordt, dat we elke drie-vier maanden zulke vreselijke massaschietpartijen krijgen”, zei hij aan de Spaanstalige televisiezender Telemundo. “Iedereen drukt zijn afschuw uit. We omarmen allemaal de families. Natuurlijk zijn onze gedachten en gebeden nu bij de families die zulke onvoorstelbare verliezen incasseren. En toch zijn we niet bereid om een aantal simpele acties te ondernemen.”

Na de schietpartij op de Sandy Hook-school in Newtown (Connecticut) vorig jaar probeerde Obama al eens om een verbod op semiautomatische aanvalswapens en verplichte achtergrond-onderzoeken voor alle kopers van vuurwapens in te voeren. Hij stuitte op verzet van de machtige National Rifle Association (NRA) en vond geen meerderheid in het Amerikaanse parlement, waar vooral de Republikeinen – maar ook een aantal van zijn eigen Democratische partijgenoten – niet mee wilden.

“Een meerderheid van het Amerikaanse volk en zelfs een groot percentage Republikeinen zijn klaar om voorwaarts te gaan en toch worden we steeds geblokkeerd”, zei Obama. “Uiteindelijk zullen we druk van het publiek nodig hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content