Schutter Newtown wilde Breivik overtreffen

© Reuters

Adam Lanza zag zichzelf in rechtstreekse competitie met de Noor Anders Behring Breivik.

Adam Lanza, de vermoedelijke dader van een schietpartij in een school in het Amerikaanse Newtown waarbij op 14 december twintig kinderen en zes volwassenen zijn omgekomen, was geobsedeerd door bloedbaden zoals die door de Noor Anders Behring Breivik zijn aangericht en door gewelddadige videospelletjes.

Uit anonieme politiebronnen vernam de Amerikaanse omroep CBS dat Lanza (20) zichzelf in rechtstreekse competitie zag met Breivik die in juli 2011 77 mensen heeft vermoord. Lanza wilde de belans van Breivik nog overtreffen en zag de nabijgelegen basisschool Sandy Hook als het “gemakkelijkste doelwit” met “de grootste verzameling mensen”.

Videogames

Ook wilde Lanza de fantasieën van een videogame uitwerken door 20 kinderen en zes volwassen in de school te doden. Het dodental kwam klaarblijkelijk neer op een soort “score”.

In de kelder van de woning van Lanza hebben de speurders een berg videospelletjes gevonden. Lanza zat uren alleen in een private gamingroom met verduisterde ramen, zijn vaardigheid in het virtuele schieten aanscherpend. In tegenstelling tot Breivik die zich overgaf, heeft Lanza zichzelf doodgeschoten.

Voorts begaf Lanza zich geregeld naar nabije schietbanen, in het gezelschap van zijn moeder. Beiden schoten daar met scherp.
Bij het bloedbad heeft Lanza drie wapens gebruikt die allen op de naam van zijn moeder stonden. Hij hanteerde een vierde wapen om zijn moeder te doden vooraleer hij de school aanviel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content