Schulz spaart kritiek niet op Merkels vluchtelingenbeleid

Angela Merkel en Martin Schulz © Belga

Merkel werd verweten in 2015 de grenzen van Duitsland open te zetten, zonder eerst haar Europese partners te hebben geraadpleegd.

Martin Schulz, SPD-kandidaat bij de parlementsverkiezingen in Duitsland, heeft huidig bondskanselier Angela Merkel (CDU) aangevallen over haar vluchtelingenbeleid. Ze speelde soloslim en verzwakte zo de positie van Duitsland in Europa, zei hij zondag op een partijcongres in Berlijn. Ook Financiënminister Schaüble kreeg kritiek voor de manier waarop hij de Grieken heeft verarmd. Schulz zelf kwam met een tienpuntenplan ‘voor een modern Duitsland’, dat onder meer voorziet in een investeringsplicht voor de overheid.

Merkel werd verweten in 2015 de grenzen van Duitsland open te zetten, zonder eerst haar Europese partners te hebben geraadpleegd. Het gevolg was dat honderdduizenden vluchtelingen zich in Duitsland vestigden. Andere landen weigerden dan weer om die mensen te huisvesten. Schulz, die voorzitter van het Europees parlement was, zegt dat hij – indien verkozen tot bondskanselier – wil proberen om een Europees vluchtelingenbeleid te voeren. Landen die weigeren om vluchtelingen op te vangen zouden minder Europees geld ontvangen.

In zijn tienpuntenplan voor Duitsland is onder meer sprake van een minimale investeringsplicht voor de overheid. ‘Duitsland kan meer’, klonk het voluntaristisch. Volgens Schulz zou er vooral geïnvesteerd moeten worden in infrastructuur. Voor de Duitse industrie wil Schulz een ‘innovatie-alliantie’. De middenstand zou een beroep kunnen doen op een ‘digitaliseringsfonds’. Ook de overheid zelf moet digitaliseren, via een portaal dat 24 uur op 24 toegankelijk is. Schulz wil dat dit portaal er binnen de vijf jaar komt.

Op tien weken van de verkiezingen ligt de SPD achter op de CDU in de peilingen.

Partner Content