Schulz: Eindstreep van onderhandelingen met CDU nog niet in zicht

Martin Schulz (SPD) © Belga

SPD-voorzitter Martin Schulz ziet nog ruimte voor successen voor zijn partij indien het na zondag tot coalitiegesprekken komt tussen zijn SPD en de Union (CDU/CSU). Hij reageert zo op bondskanselier Angela Merkel die eerder op de dag verklaarde dat de ijkpunten van de conceptversie niet opnieuw onderhandeld kunnen worden. Daarnaast riep ze de sociaaldemocraten op hun verantwoordelijkheid te nemen.

‘Men geeft de indruk dat de eindstreep van de onderhandelingen al in zicht is’, aldus Schulz. ‘We hebben al onderzocht of het de moeite loont om voort te onderhandelen, en hebben vastgesteld dat dat het geval is. Ik hoop dat we daarvoor een meerderheid krijgen.’

Zondag stemmen 600 SPD-mandatarissen en het partijbestuur in Bonn over of Schulz coalitieonderhandelingen met de CDU/CSU mag beginnen. Critici uit de rangen van de SPD beoordelen het resultaat van de verkenningsgesprekken tussen Union en SPD als ontoereikend en willen aanpassingen in bijvoorbeeld het belastingbeleid. Velen maken echter ook principiële bedenkingen tegen een nieuwe Grote Coalitie.

Partner Content