Schoolschutter Connecticut had arsenaal in huis

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Adam Lanza, de man die op de Sandy Hook-school in Connecticut 26 mensen doodschoot, had meerdere vuurwapens en 1700 kogels in zijn bezit, staat in pas vrijgegeven politiedocumenten.

Meer dan 1700 kogels. Twee geweren, plus een luchtdrukgeweer en een starterspistool. Tien messen, een bajonet en drie samoeraizwaarden. Dat waren de wapens die de politie vond in het huis dat Adam lanza samen met zijn moeder bewoonde in Newtown, Connecticut, waar ook de Sandy Hook-school zich bevindt.

Op die lagere school schoot Adam Lanza op 14 december vorig jaar twintig kinderen en zes volwassenen dood, voordat hij zichzelf door het hoofd schoot. Een reeks onderzoeksdocumenten daarover is nu voor het eerst vrijgegeven.

154 kogels op vijf minuten

De wapens bij Lanza’s thuis waren overigens maar een deel van het arsenaal. Op de Sandy Hook-school zelf had hij een semiautomatisch Bushmaster .223-aanvalgeweer bij zich, twee semiautomatische pistolen van de merken Sig Sauer en Glock en tien magazijnen van dertig kogels voor de Bushmaster.

Lanza vuurde volgens het onderzoek op minder dan vijf minuten 154 kogels af. Alle slachtoffers werden doodgeschoten met de Bushmaster. Lanza schoot vervolgens zichzelf door het hoofd met de Glock. In zijn auto werd een hagelgeweer kaliber 12 aangetroffen.

Met moeder naar de schietstand

Lanza had een wapenkluis in zijn slaapkamer, maar de wapens lagen niet achter slot en grendel. Volgens getuigen gingen Lanza en zijn moeder Nancy regelmatig samen naar de schietstand. In het huis werd een kaart van de moeder aan Adam aangetroffen met een cheque erin om een wapen te kopen. Vlak voor het bloedbad schoot Adam Lanza zijn moeder in haar slaap door het hoofd met een .22-geweer.

In het huis werden ook een hoop videogames aangetroffen, samen met militaire uniformen, vuurwapenaccessoires, documentatie over andere massale schietpartijen, foto’s van lijken en dagboeken waar de inhoud niet van werd vrijgegeven.

Obama boos

Honderd dagen na Sandy Hook ziet het er niet naar uit dat de wapenwetten in de VS meer dan cosmetisch aangepast zullen worden. President Barack Obama had een verbod op semiautomatische aanvalswapens geëist, maar dat maakt geen kans in het parlement. Meer bescheiden maatregelen, zoals verplichte achtergrondonderzoeken voor iedereen die vuurwapens wil kopen, maken evenmin veel kans.

Obama maakte zich daar boos over tijdens een bijeenkomst met de ouders van slachtoffers van vuurwapengeweld in het Witte Huis. “Het hele land zwoer dat het deze keer anders zou zijn”, zei hij. “We moeten ons schamen als we dat vergeten zijn.”

Volgens Obama proberen pro-vuurwapengroepen de zaak zo lang te rekken dat Sandy Hook inderdaad vergeten wordt. “Ze doen alles wat ze kunnen om de vooruitgang die we maken te doen instorten onder het gewicht van angst en frustratie.”

NRA

In het huis van Nancy en Adam lanza werden ook certificaten op naam aangetroffen die hen uitgereikt werden door de National Rifle Association (NRA) en een handboek van die organisatie.

De NRA is de machtigste wapenlobby in Washington en bestreed na Sandy Hook Obama’s voornemens om de wapenwetten te verstrengen – tot dusver succesvol. De organisatie beweerde na de schietpartij in Newtown dat ze nog nooit van Adam Lanza gehoord had.

Partner Content