Schietincident New Yorkse metro: politie bevestigt dat verdachte is opgepakt

Metrostation in New York, 1 dag na de schietpartij. © iStock

De politie van New York bevestigt dat Frank James, de verdachte van de schietpartij in de metro in de Amerikaanse grootstad, is opgepakt.

De burgemeester van New York, Eric Adams, opende een persconferentie over de schietpartij woensdag met de woorden ‘we hebben hem’. ‘Frank Robert James kon nergens heen of zich schuilhouden en zit nu in politiehechtenis’, aldus Keechant Sewell, hoofd van de New Yorkse politie.

Sewell zei op de persconferentie dat James zonder incident kon worden opgepakt in East Village, in het stadsdeel Manhattan. Dat gebeurde na een tip van de bevolking. De man werd eerder genoemd als ‘person of interest’, maar werd later officieel de verdachte voor de schietpartij. De politie loofde ook een beloning van 50.000 dollar uit voor informatie die zou leidden tot de arrestatie van de verdachte.

Bij de schietpartij op dinsdag zijn minstens 23 mensen gewond geraakt, van wie tien door kogels. James vuurde zijn wapen 33 keer af op mensen in de metro.

Het wapen dat de verdachte gebruikte, werd in 2011 gekocht in de staat Ohio. De politie deelde ook mee dat James negen keer eerder was aangehouden in de staat New York en drie keer in het aangrenzende New Jersey. Dat was voor onder meer seksueel overschrijdend gedrag, huisvredebreuk, bezit van inbraakgereedschap en wanordelijk gedrag. Hij was echter niet veroordeeld voor een misdrijf en kon daarom een vuurwapen aanschaffen.

James zal vervolgd worden voor de overtreding van een wet, die ’terroristische en andere gewelddadige aanvallen’ op het openbaar vervoer verbiedt. De man zal verschijnen voor een federale rechtbank in Brooklyn. Bij een veroordeling riskeert hij levenslang, zei procureur Breon Peace tijdens een persconferentie.

Partner Content