‘Schermutselingen tussen Israël en Syrië kunnen elk ogenblik op oorlog uitdraaien’

© AFP

De situatie aan de Syrisch-Israëlische grens op de Golanhoogte wordt steeds explosiever.

Voor het eerst gaf het Syrische leger toe dat het de Israëlische strijdkrachten gericht onder vuur heeft genomen.

De Israëlische stafchef Benny Gantz waarschuwde het regime in Damascus dat het zelf de gevolgen van een verdere escalatie draagt. De schermutselingen aan de noordelijke grens kunnen elk ogenblik op een oorlog uitdraaien, klonk de waarschuwing van Gantz volgens een bericht in de krant Times of Israel.

Volgens het Israëlische leger werd op de Golanhoogte een militair voertuig door beschietingen uit Syrië maandagnacht licht beschadigd. Niemand raakte gewond. Het leger had vervolgens de Syrische stelling, van waaruit werd geschoten, onder vuur genomen en getroffen, aldus het leger in Tel Aviv.

De bewering van het Syrische leger dat een Israëlisch militair voertuig na het overschrijden van de bestandslijn “met alles erop en eraan” werd vernietigd, werd langs Israëlische kant bestreden. Voor een dergelijke aanval zijn er ook geen andere aanwijzingen.

Nakende raketaanval op Israël

Minister van Binnenlandse Veiligheid Gilad Erdan waarschuwde kort voor het begin van een oefening van de civiele bescherming voor mogelijk nakende raketaanvallen op Israël. “Het gaat er niet meer om of raketten op grote, dichtbevolkte gebieden in Israël afgevuurd worden, maar enkel nog wanneer dat zal gebeuren”, werd hij geciteerd in de Times of Israel. En de vraag naar wanneer is eigenlijk irrelevant, want het kan “vannacht of volgende week” al zover zijn, voegde Erdan eraan toe.

Volgens een bericht in de Britse Times van afgelopen weekend zou Syrië raketten tegen Israël in stelling hebben gebracht. Het Syrische leger heeft de opdracht grond-grondraketten van het type Tishrin op Tel Aviv af te vuren, indien Israël opnieuw een doelwit in Syrië zou aanvallen, schreef de krant. Israël heeft volgens mediaberichten sinds het begin van het jaar driemaal doelen in Syrië gebombardeerd, om de levering van hoogtechnologische wapens aan de met Iran gelinkte sjiitische Hezbollahmilitie in Zuid-Libanon te verhinderen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content