Saudi-Arabië op zoek naar extra beulen, ‘geen vaardigheid vereist’

Nep-executie in Bangladesh, uit protest tegen executies in Saoedi-Arabië © EPA

Het Saudisch ministerie voor Ambtenarenzaken adverteert op zijn website dat er acht beulen worden gezocht, die behalve doodstraffen ook bestraffende amputaties zullen moeten uitvoeren. Er zijn geen kwalificaties vereist, aldus de advertentie, en er is geen ingangsexamen voorzien.

De advertentie, die geplaatst werd in de religieuze sectie van de jobaanbiedingen, valt samen met wat mensenrechtengroep Amnesty International betitelde als “een macabere toename” van het aantal executies. In 2014 werden, al naargelang de bron, 87 of 88 mensen in Saudi-Arabië terechtgesteld. Tot dusver zijn er dit jaar 85 terechtgesteld. 38 daarvan, volgens Human Rights Watch in een commentaar voor The New York Times, voor drugsmisdrijven zonder geweldpleging. In de VS werden volgens de Times in 2014 35 executies uitgevoerd. Saudi-Arabië telt ongeveer 30 miljoen inwoners, een tiende van de VS.

In Saudi-Arabië worden de veroordeelden met een zwaard onthoofd, doorgaans op een plein voor publiek.

Meer rechters, meer beulen?

Volgens de Times geven de autoriteiten geen uitleg over het toegenomen aantal executies, en is niet duidelijk hoe de nieuwe koning, Salman, die vier maanden geleden aan de macht kwam, over de zaak denkt. Volgens de persagentschappen AFP en Reuters zou de toename een gevolg kunnen zijn van een juridische inhaalbeweging. Er zijn meer shariarechters aangesteld, zodat meer zaken worden afgehandeld.

De advertentie geeft niet aan welke verloning de beulen zullen krijgen.

In sommige provincies gaat de baan over van vader op zoon, volgens de Times. In de provincie Qassim, leerde de krant, heeft de beul een bewakingsbaan voor de lokale prins, en wordt hij daarnaast per executie een bonus uitbetaald, plusminus 900 euro per hoofd.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content