Sarkozy vraagt Franse ministers op vakantie te gaan in eigen land

© Reuters

Premier François Fillon ligt onder vuur nadat hij vorig jaar met zijn gezin op vakantie was in Egypte op kosten van de Egyptische president Mubarak.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft aan zijn ministers gevraagd om voortaan voorrang te geven aan Frankrijk als vakantiebestemming en om uitnodigingen uit het buitenland ter goedkeuring voor te leggen aan de premier.

Egypte

Allemaal het gevolg van een polemiek rond ministeriële privévakanties in Tunesië en Egypte. Premier kwam onlangs onder zware kritiek te liggen nadat hij eind vorig jaar met zijn gezin op vakantie was in Egypte en dat op kosten van de Egyptische president Hosni Mubarak.

Het was het Franse weekblad Le Canard Enchainé die de kat de bel aanbond: het gezin Fillon verbleef een week in de vakantieplaats Aswan. Mubarak betaalde het verblijf, een boottocht op de Nijl, en voor een bezoek aan Aboe Simbel werd een vliegtuig ter beschikking gesteld.

Op 30 december hadden Fillon en Mubarak een onderhoud, dus voor het Egyptische volk in opstand kwam.

Tunesië

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie krijgt flinke kritiek. Zij zou eind december in Tunesië zijn geweest en daar gebruik hebben gemaakt van een privéjet, die van een vriend was van de familie van de gevluchte Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content