Sarah Palin wil senator worden

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Sarah Palin, de wulpse ex-kandidaat-vicepresident en gouverneur van Alaska, denkt erover om een gooi te doen naar een zetel in de Amerikaanse Senaat.

Dat zei Palin tijdens een interview op de conservatieve televisiezender Fox. “Ik overweeg het omdat mensen me gevraagd hebben om het te overwegen”, zei ze aan gastheer Sean Hannity. “Ik wacht nog af om te kijken wie de kandidaten zijn. Ik hoop dat er nieuw bloed zal zijn, zodat we niet wéér eens moeten kiezen tussen altijd maar dezelfde ouwe politici in de staat.”

Als Palin volgend jaar opkomt in haar thuisstaat Alaska, is haar tegenstander de Democraat Mark Begich. Die is kwetsbaar, want hij kan volgens de peilingen slechts op de steun van veertig procent van de bevolking rekenen. Dat wil echter niet zeggen dat Palin als Republikeinse kandidate sowieso gewonnen spel zou hebben. Lisa Murkowski, de Republikeinse senator van Alaska is al even onpopulair.

Parodie

Sarah Palin (49) kreeg door ene flink deel van de Republikeinen de zwarte piet toegespeeld toen ze bij de presidentsverkiezingen van 2008 de running mate was van John McCain en die het moest afleggen tegen Barack Obama. Ze stapelde de ene blunder op de andere en hakkelde zo hard dat comédienne Tina Fey een vernietigende parodie op haar kon neerzetten door simpelweg letterlijk haar eigen woorden te herhalen.

Kort na die campagne nam Palin ontslag als gouverneur van Alaska. Vervolgens verdiende ze miljoen dollars met haar boeken, spreekbeurten en televisieoptredens. Tussendoor lanceerde ze ook nog eens de beruchte term ‘death panels’, ofte de onbestaande doodcommissies die er na de ziektehervorming van president Obama voor zouden zorgen dat oudjes geen medicijnen meer kregen.

Tea Party

Voor de rechts-populistische Tea Party blijft Palin een idool. Of dat genoeg is om een Senaatszetel te winnen in Alaska, is maar de vraag. De staat is vanouds conservatief, maar of de kiezers haar dat vroegtijdige ontslag voor het grote geld kunnen vergeven, valt te bezien.

Partner Content