Saoedi-Arabië, land dat zelf zweepslagen uitdeelt, leidt VN-Mensenrechtenraad

Protest tegen zweepslagen blogger Raef Badawi © BELGAIMAGE

De Verenigde Naties (VN) krijgen heel wat kritiek voor de keuze van een Saudiër als hoofd van de VN-Mensenrechtenraad.

De Saudi-Arabisch Faisal Bin Hassan Trad staat aan het hoofd van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Zijn aanstelling dateert al van juni, maar raakte nu pas bekend. Dat meldt The Independent.

De Verenigde Naties (VN) krijgt heel wat kritiek voor de keuze van een Saudiër als hoofd van de VN-Mensenrechtenraad. Saoedi-Arabië neemt het zelf namelijk niet zo nauw met de mensenrechten. ‘Het is schandalig dat de VN een land kiest dat dit jaar al meer mensen heeft onthoofd dan de terreurgroep IS’, reageert Hillel Neuer van de UN Watch. Dat is een onafhankelijke waakhond die het reilen en zeilen van de VN monitort.

Saoedi-Arabië is bovendien het enige land ter wereld waar de grondwet het aan vrouwen verbiedt met de auto te rijden.

Stokslagen

Ook de vrouw van de veroordeelde Saudische blogger Raif Badawi, Ensaf Badawi, reageert verontwaardigd. ‘Het is een vrijgeleide om mijn man weer stokslagen te geven’, schrijft ze op Facebook.

De kritische blogger Raif Badawi werd in mei 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, een boete van 190.000 euro én duizend stokslagen omdat hij op het internet de islam beledigd en het secularisme geprezen zou hebben. Op vrijdag 9 januari kreeg Badawi de eerste vijftig stokslagen na het vrijdaggebed bij de al-Jafali-moskee in Jeddah. De volgende vrijdagen werd de barbaarse straf om medische redenen niet meer uitgevoerd.

Het is niet de eerste maal dat de VN-Mensenrechtenraad onder vuur ligt. Ook andere landen die de mensenrechten veelvuldig schenden, zoals China, Rusland, Qatar en Venezuela, maken er deel van uit. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content