Sandy: 400.000 New Yorkers geëvacueerd, noodtoestand in verschillende staten

© Reuters

Amerikaans president Barack Obama kondigde de noodtoestand af voor verschillend staten vanwege de naderende orkaan Sandy. New York evacueerde 400.000 mensen.

De president van de VS, Barack Obama, heeft de noodtoestand afgekondigd voor de hoofdstad Washington vanwege de naderende orkaan Sandy. Eerder deed hij al hetzelfde voor New York en de staten Maryland en Massachusetts. Volgens berekeningen van meteorologen op tv-zender CNN zou Sandy maandagochtend aan land komen op het Delmarva-schiereiland aan de oostkust. Delmarva is een samentrekking van Delaware, Maryland en Virginia, de drie staten waaruit het schiereiland bestaat. De orkaan zou rukwinden van 120 kilometer per uur halen.

400.000 New Yorkers geëvacueerd

In New York heeft burgemeester Michael Bloomberg de evacuatie bevolen van 375.000 tot 400.000 inwoners. Niet alleen de Big Apple, maar verschillende staten langs de Amerikaanse oostkust bereiden zich voor op de komst van de “levensbedreigende” storm. De voorzorgsmaatregelen die in New York getroffen worden, zijn enorm.

Honderdduizenden mensen moeten hun huizen verlaten, het openbaar vervoer wordt stilgelegd, de scholen gaan dicht en duizenden vertrekkende en aankomende vluchten zijn geannuleerd.

“Hurricane Sandy” zou pas in de loop van maandag aan land gaan, maar om het metro-, bus- en treinverkeer helemaal stil te leggen, zijn in New York verschillende uren nodig. Vanaf zondagavond 19 uur (middernacht in België) keren de metrostellen terug naar hun stelplaatsen. Mogelijk zit New York maandag en dinsdag zonder openbaar vervoer. Dat zou ongezien zijn.

De Amerikaanse autoriteiten hebben vooral schrik voor de omvang van de storm – ook al is Sandy maar een orkaan van categorie 1 op de Saffir-Simpson-schaal. Zo zou er zelfs ver buiten het voorspelde traject van de orkaan grote vernielingen aangericht kunnen worden. Sowieso worden stevige winden en zware regenval verwacht, al vanaf
zondagavond konden bepaalde gebieden overstroomd raken. Volgens het Nationaal Orkaancentrum kunnen miljoenen Amerikanen het slachtoffer worden van de stormvloed.

Een bijkomende zorg is dat Sandy wellicht zal samensmelten met een winterstorm die op dit ogenblik van west naar oost trekt over de VS. Eerder trok Sandy een spoor van vernieling over de Caraïben. In Haïti maakte de orkaan 51 dodelijke slachtoffers.

Zo goed als alle vluchten vanop Brussels Airport naar VS geannuleerd

Zo goed als alle rechtstreekse vluchten van Brussels Airport naar de VS zijn geannuleerd. Dat meldt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport. De vluchten van Brussels Airlines (en dus niet British Airways zoals eerder verkeerdelijk gemeld), Delta Airlines, United Airlines en American Airlines maandag naar New York JFK zijn geannuleerd. United Airlines en Jetairways vliegen dan weer niet naar New York Newark. US Airways annuleerde zijn vlucht naar Philadelphia. United Airlines
annuleerde zijn vlucht naar Washington.

De vlucht naar Chicago vertrekt wel. Ook alle rechtstreekse terugkerende vluchten vanuit de VS naar Brussels Airport gaan gewoon door. Van der Cruysse waarschuwt dat heel wat luchtvaartmaatschappijen onrechtstreeks van en naar de VS vliegen. Hij raadt reizigers daarom aan goed de informatie na te kijken van de luchthavens waarlangs ze moeten reizen.

Beurs van New York maandag gesloten, waarschijnlijk ook dinsdag

De beurs van New York zal maandag en waarschijnlijk ook dinsdag gesloten zijn vanwege de doortocht van de orkaan Sandy. Dat maakte Nyse Euronext bekend. Tot nu toe was het nog van plan om de elektronische transacties te laten doorgaan.

“Na overleg met de andere beurzen en de andere marktspelers zal Nyse Euronext zijn markten op maandag 29 oktober sluiten, en onder voorbehoud van bevestiging ook op dinsdag 30 oktober”, zegt de operator in een communiqué. “We steunen de consensus van de markten en van de regulatoren, die zeggen dat de gevaarlijke situatie door de orkaan Sandy het moeilijk zal maken om de veiligheid van onze medewerkers te garanderen.”

“We zullen met de sector samenwerken om te bepalen wat de volgende stappen zijn om de handel weer te hervatten van zodra de situatie dat toelaat”, besluit Nyse Euronext.

De beurs van New York had vroeger in de namiddag aangegeven dat de fysieke handel maandag was geschorst. Maar de markt zou elektronisch nog opengebleven zijn. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content