In Griekenland wil de traditie dat de uittredende premier zijn opvolger tijdens een officiële ceremonie begroet, informeert en tot slot de sleutels overhandigt die toegang verlenen tot Maximos Mansion: de ambtswoning van de eerste minister in Athene.

De rollen waren weggelegd voor Antonis Samaras die met zijn centrumrechts Nea Demokratia (ND) de duimen moest leggen voor het linkse Syriza van kersvers premier Alexis Tsipras. Maar de tradities werden met de voeten getreden.

'Tradities zijn er om te verbreken'

Toen een medewerker van Samaras gevraagd werd waarom er geen formele ceremonie had plaatsgevonden, antwoordde die volgens nieuwsblog KeepTalkingGreece dat 'tradities en gebruiken bestaan om verbroken te worden'.

Of het nu Samaras was die zijn opvolger niet onder ogen wilde komen, of omgekeerd: geen van beiden was aanwezig bij de symbolische overdracht van de sleutels, zo bericht de Griekse nieuwssite Protothema. De ceremonie werd gereduceerd tot een overdracht tussen medewerkers. Iets wat bij zowel Syriza als Nea Demokratia in het verkeerde keelgat schoot.

Een eerste bericht over de politieke teneur kwam uit het ND-hoofdkwartier. Bronnen zeiden er volgens de Griekse nieuwssite dat een medewerker van Samaras (Kostas Bouras) het kantoor zou overdragen aan een medewerker van Tsipras (Dimitris Tzanakopoulos).

In een tweede statement werd de schuld echter bij Syriza gelegd. De overwinnaars bij de afgelopen parlementsverkiezingen zouden aan ND hebben gemeld wie bij de ceremonie aanwezig zou zijn. Implicerend dat nieuw premier Tsipras daar niet bijhoorde.

'Ik heb een uur lang naar zeep gezocht'

En toen de sleutels uiteindelijk toch in handen van Tsipras kwamen - op internet wordt gegrapt dat Samaras die 'onder de deurmat' achterliet - en die de deuren van Maximos Mansion opende, wachtte hem een andere verrassing. Dat meldt The Guardian. De nieuwe regering wandelde een kaalgeplukt gebouw binnen: geen computers, papierwerk en zelfs de badkamers waren leeg achtergelaten.

Volgens de Britse krant vertelde de Syriza-leider aan collega's, dat 'ze alles genomen hebben en vertrokken zijn. Ik heb een uur lang naar zeep gezocht'. Maar, 'eindelijk is het Maximos een deprimerend gebouw', voegde de premier eraan toe, zo bericht de Griekse krant To Vima.

Bronnen dicht bij de nieuwe premier zeiden dat zich nooit eerder zoiets had voorgedaan. 'Er was niemand van de vorige regering om de eerste minister te begroeten. Het zegt veel over hun politieke cultuur', citeert Protothema.

Tien ministers

Een dag na de stembusgang werd al bekend dat Syriza zich de grote overwinnaar mocht noemen. De partij vormde haast meteen een coalitie met de Onafhankelijke Grieken en even later werd Tsipras ingezworen als premier in het presidentiële paleis: vlak bij Maximos Mansion.

Nog een dag later zal Tsipras zijn kabinet al voorstellen. Dat zal volgens de partij slechts tien ministers tellen.

In Griekenland wil de traditie dat de uittredende premier zijn opvolger tijdens een officiële ceremonie begroet, informeert en tot slot de sleutels overhandigt die toegang verlenen tot Maximos Mansion: de ambtswoning van de eerste minister in Athene.De rollen waren weggelegd voor Antonis Samaras die met zijn centrumrechts Nea Demokratia (ND) de duimen moest leggen voor het linkse Syriza van kersvers premier Alexis Tsipras. Maar de tradities werden met de voeten getreden.Toen een medewerker van Samaras gevraagd werd waarom er geen formele ceremonie had plaatsgevonden, antwoordde die volgens nieuwsblog KeepTalkingGreece dat 'tradities en gebruiken bestaan om verbroken te worden'.Of het nu Samaras was die zijn opvolger niet onder ogen wilde komen, of omgekeerd: geen van beiden was aanwezig bij de symbolische overdracht van de sleutels, zo bericht de Griekse nieuwssite Protothema. De ceremonie werd gereduceerd tot een overdracht tussen medewerkers. Iets wat bij zowel Syriza als Nea Demokratia in het verkeerde keelgat schoot.Een eerste bericht over de politieke teneur kwam uit het ND-hoofdkwartier. Bronnen zeiden er volgens de Griekse nieuwssite dat een medewerker van Samaras (Kostas Bouras) het kantoor zou overdragen aan een medewerker van Tsipras (Dimitris Tzanakopoulos).In een tweede statement werd de schuld echter bij Syriza gelegd. De overwinnaars bij de afgelopen parlementsverkiezingen zouden aan ND hebben gemeld wie bij de ceremonie aanwezig zou zijn. Implicerend dat nieuw premier Tsipras daar niet bijhoorde.En toen de sleutels uiteindelijk toch in handen van Tsipras kwamen - op internet wordt gegrapt dat Samaras die 'onder de deurmat' achterliet - en die de deuren van Maximos Mansion opende, wachtte hem een andere verrassing. Dat meldt The Guardian. De nieuwe regering wandelde een kaalgeplukt gebouw binnen: geen computers, papierwerk en zelfs de badkamers waren leeg achtergelaten.Volgens de Britse krant vertelde de Syriza-leider aan collega's, dat 'ze alles genomen hebben en vertrokken zijn. Ik heb een uur lang naar zeep gezocht'. Maar, 'eindelijk is het Maximos een deprimerend gebouw', voegde de premier eraan toe, zo bericht de Griekse krant To Vima.Bronnen dicht bij de nieuwe premier zeiden dat zich nooit eerder zoiets had voorgedaan. 'Er was niemand van de vorige regering om de eerste minister te begroeten. Het zegt veel over hun politieke cultuur', citeert Protothema.Een dag na de stembusgang werd al bekend dat Syriza zich de grote overwinnaar mocht noemen. De partij vormde haast meteen een coalitie met de Onafhankelijke Grieken en even later werd Tsipras ingezworen als premier in het presidentiële paleis: vlak bij Maximos Mansion.Nog een dag later zal Tsipras zijn kabinet al voorstellen. Dat zal volgens de partij slechts tien ministers tellen.