Salvini wil nog eens twee ngo’s toegang tot Italiaanse havens ontzeggen

Matteo Salvini © Reuters

De Italiaanse extreemrechtse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft zaterdag beloofd dat hij nog eens twee ngo’s de toegang tot Italiaanse havens zal blokkeren.

Salvini viseert zaterdag, in een bericht op zijn Facebookpagina, de schepen van Sea-Eye en Mission Lifeline, allebei Duitse organisaties met boten die onder Nederlandse vlag varen. ‘Deze heren weten dat Italië niet langer medeplichtig wil zijn aan illegale immigratie, dus zullen ze andere (niet-Italiaanse) havens moeten vinden om aan te meren’, aldus Salvini.

Salvini schrijft dat de twee ngo’s zich voor de kust van Libië geposteerd hebben om ‘een lading door smokkelaars achtergelaten mensen’ op te pikken.

In het Facebook-bericht liet Salvini nog weten dat ze hem ‘als minister en vader zoveel mogen aanvallen en bedreigen als ze willen, maar ik geef niet op en ik doe het voor het welzijn van allen’.

Mission Lifeline retweette de boodschap. ‘Wanneer fascisten reclame voor ons maken…’, voegde de organisatie eraan toe.

Op die tweet heeft Salvini intussen ook al geantwoord. “Gekke dingen. Wij zijn de baas in ons eigen huis. De goede tijden voor jullie zijn ECHT VOORBIJ, begrepen? Beledigingen en bedreigingen houden ons niet tegen.”

Zes dagen geleden weigerden Italië en Malta een ander ngo-schip, de Aquarius, te laten aanmeren. De Spaanse regering bood wel een haven aan. Zondagochtend zou het aanmeren in Valencia.

De opvarenden van de Aquarius werden vorige week in de nacht van zaterdag op zondag gered door het schip tijdens zes operaties in de Middellandse Zee. Aan boord van het schip bevinden zich onder meer 123 niet-begeleide minderjarigen, elf kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen.

Partner Content