Rutte: ‘Caribische eilanden mogen vertrekken’

Caribische eilanden die de band met Nederland willen verbreken, mogen wat premier Mark Rutte betreft onmiddellijk vertrekken. ‘Als u mij morgen belt, dan gaan we dat onmiddellijk regelen’

Caribische eilanden die de band met Nederland willen verbreken, mogen wat premier Mark Rutte betreft onmiddellijk vertrekken. De premier heeft dat gezegd dat tijdens zijn bezoek aan de eilanden, zo liet hij verslaggevers van De Telegraaf en NRC Handelsblad weten. “Als u mij morgen belt dat u eruit wilt, dan gaan we dat onmiddellijk regelen”, zei de premier tegen vertegenwoordigers van de eilanden. Volgens Rutte keken ze hem “verbaasd” aan.

De premier wil met zijn uitspraken voorkomen dat de eilanden opnieuw gaan discussiëren over hun staatsinrichting en hun band met Nederland. Hij wil dat ze zich concentreren op zaken als het saneren van hun financiën.

Rutte bezocht deze week Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Zij vormen zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ook was de premier op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, die gelden als een bijzondere Nederlandse gemeente sinds de staatkundige hervormingen van 2010.

D66-leider Alexander Pechtold noemde de uitlatingen van Rutte voor de NOS-microfoon “voor een historicus ongepast en voor een premier weinig diplomatiek”. Volgens Pechtold zijn de woorden van Rutte bedoeld voor de bühne, omdat hij weet “dat mensen dat graag horen”. Nederland heeft een geschiedenis van 400 jaar met de eilanden, dus een premier is verplicht “zorgvuldig te formuleren”, vindt Pechtold. “Stel dat hij dit over Limburg had gezegd. Dan was het huis te klein geweest.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content