Russische toestellen bombarderen doelwitten in Palmyra

Qalaat Shirkuh in Palmyra © REUTERS

Het Russisch leger heeft bevestigd dat SU-25 toestellen aanvallen hebben uitgevoerd op doelwitten in Palmyra. Volgens activisten sloegen de bommen in op of aan een 13de eeuwse burcht, die werelderfgoed is.

De meldingen van de activisten kwamen er voor het Russische leger de luchtaanval bevestigde. Volgens een mededeling van het Russisch ministerie van Defensie vernietigden SU-25 vliegtuigen in Palmyra (het Russisch bulletin gebruikt de Arabische benaming Tadmur) “vestingwerk, een ondergrondse bunker en luchtafweergeschut van Islamitische Staat”.

De activisten, van wie het relaas werd opgepikt door het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten en door het persagentschap AP, melden 8 bominslagen in de buurt van of op Qalaat Shirkuh, een 13de eeuwse burcht op een heuvel boven de antieke, 2.000 jaar oude site van Palmyra. De activisten signaleerden dat er rook uit de heuvel opsteeg, maar dat het moeilijk was de schade op te gaan meten.

Volgens het Observatorium voerden de Russen ook aanvallen uit op de nabije stad al-Qaryatain, die in augustus door IS werd veroverd.

Het kasteel is deel van het Unesco Werelderfgoed. Volgens de BBC werd het in de 13de eeuw opgetrokken, voor de emir van Homs, maar het had sindsdien uitvoerige herstellingswerken ondergaan. Vorige maand, meldt nog altijd de BBC, was er melding van beschadiging door Syrische bombardementen.

Sinds ze de site van Palmyra veroverde, heeft IS onder meer twee 2.000 jaar oude tempels met de grond gelijkgemaakt.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content