Fomin beschuldigde de NAVO ervan haar militaire activiteit enorm te hebben uitgebreid de laatste jaren. Alleen al in 2020, zei hij, steeg het aantal militaire vluchten in de buurt van de Russische grens van 436 naar 710. Volgens de Russische minister houdt de NAVO jaarlijks ook 30 grote militaire oefeningen gebaseerd op gevechtscenario's met Rusland.

De minister riep de NAVO op om een einde te maken aan haar oostwaartse expansie en waarschuwde nogmaals dat het best uit de buurt van Rusland blijft. Zo wil Moskou koste wat kost vermijden dat buurland Oekraïne lid wordt van de NAVO.

Oekraïense trainingskampen

In de bossen rond hoofdstad Kiev worden intussen Oekraïense reservisten getraind voor een mogelijke Russische invasie. 'Iedere persoon in dit land moet weten wat ze moeten doen als de vijand het land binnenvalt', zegt de 19-jarige student Daniil Larin, een van de ongeveer vijftig burgers die recent werden getraind.

De afgelopen weken hebben vele tientallen Oekraïners zich gemeld als reservist, voor het geval de Russen het land inderdaad binnenvallen. In totaal zijn er nu zo'n 100.000 reservisten. Het Oekraïense leger telt 215.000 soldaten, die sinds 2014 in het oosten van het land vechten tegen het door Rusland gesteunde rebellenleger.

Het conflict kostte al aan 13.000 mensen het leven. Oekraïne vreest een Russische inval omdat het langs de grens tussen de twee landen aan troepenopbouw doet. Ook de EU en de VS vrezen een invasie. Moskou heeft berichten over een mogelijke invasie afgedaan als een poging om voor onrust te zorgen.

Maandag werd bekend dat de VS en Rusland op 10 januari een veiligheidsoverleg hebben gepland. In de dagen nadien zouden Russische vertegenwoordigers ook samenzitten met de NAVO en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Lees ook: Oekraïne vraagt Navo 'afschrikkingspakket' tegen Rusland

Lees ook: 'NAVO lijkt erop uit om de wereld naar een Koude Oorlog 2.0 te leiden'

Fomin beschuldigde de NAVO ervan haar militaire activiteit enorm te hebben uitgebreid de laatste jaren. Alleen al in 2020, zei hij, steeg het aantal militaire vluchten in de buurt van de Russische grens van 436 naar 710. Volgens de Russische minister houdt de NAVO jaarlijks ook 30 grote militaire oefeningen gebaseerd op gevechtscenario's met Rusland. De minister riep de NAVO op om een einde te maken aan haar oostwaartse expansie en waarschuwde nogmaals dat het best uit de buurt van Rusland blijft. Zo wil Moskou koste wat kost vermijden dat buurland Oekraïne lid wordt van de NAVO. In de bossen rond hoofdstad Kiev worden intussen Oekraïense reservisten getraind voor een mogelijke Russische invasie. 'Iedere persoon in dit land moet weten wat ze moeten doen als de vijand het land binnenvalt', zegt de 19-jarige student Daniil Larin, een van de ongeveer vijftig burgers die recent werden getraind.De afgelopen weken hebben vele tientallen Oekraïners zich gemeld als reservist, voor het geval de Russen het land inderdaad binnenvallen. In totaal zijn er nu zo'n 100.000 reservisten. Het Oekraïense leger telt 215.000 soldaten, die sinds 2014 in het oosten van het land vechten tegen het door Rusland gesteunde rebellenleger. Het conflict kostte al aan 13.000 mensen het leven. Oekraïne vreest een Russische inval omdat het langs de grens tussen de twee landen aan troepenopbouw doet. Ook de EU en de VS vrezen een invasie. Moskou heeft berichten over een mogelijke invasie afgedaan als een poging om voor onrust te zorgen. Maandag werd bekend dat de VS en Rusland op 10 januari een veiligheidsoverleg hebben gepland. In de dagen nadien zouden Russische vertegenwoordigers ook samenzitten met de NAVO en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).Lees ook: Oekraïne vraagt Navo 'afschrikkingspakket' tegen RuslandLees ook: 'NAVO lijkt erop uit om de wereld naar een Koude Oorlog 2.0 te leiden'