Rusland levert Oost-Oekraïense separatisten meer raketten

Archiefbeeld van een Buk-raketlanceerder (ook bekend als SA-11) in actie. Vlucht MH17 werd wellicht neergehaald met dit wapen. © Belga

Sancties of niet, Rusland bereidt de leveringen uit van raketlanceerinstallaties aan separatisten in Oekraïne. De rebellen hebben nog steeds raketten van het type SA-11, waarmee wellicht vlucht MH17 werd neergehaald.

Veiligheidsadviseur Tony Blinken van de Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de Verenigde Staten hiervoor bewijzen hebben.

Waakzaam

Obama en vier Europese leiders zouden het erover eens zijn dat er meer sancties moeten worden genomen tegen Rusland, blijkt uit een persverklaring van het bureau van de Franse president François Hollande.

De vijf leiders zeggen waakzaam te blijven voor ‘elke directe militaire steun die Rusland de separatisten in de gevechten zou kunnen geven’. Deze week beraden de lidstaten van de Europese Unie zich over nieuwe sancties tegen Rusland en volgens diploematieke bronnen kunnen die er snel komen.

Steunen

Er zijn al sancties genomen tegen Rusland, die vooral de Russische economie schaden, maar het Kremlin blijft de separatisten steunen.

De pro-Russische separatisten worden ervan verdacht de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar beneden te hebben gehaald. Daarbij kwamen de 298 inzittenden om het leven, onder wie zes Belgen en 194 Nederlanders. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content