Rusland: ‘Inval was nodig na intimidatie en stigmatisering landgenoten’

Sergej Rjabkov op 15 maart 2022. © Getty Images

Volgens Rusland kon de inval in Oekraïne kon niet geannuleerd worden, want Moskou had geen andere keuze.

Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov dinsdag gezegd in een tv-interview. De ‘speculaties’ uit het Westen over gebruik van nucleaire wapens door Rusland werken intussen ‘op ieders zenuwen’, zei Rjabkov nog.

‘De speciale operatie (de Russische term voor de inval, red.) was absoluut nodig, gezien de acht jaar van intimidatie en stigmatisering van onze landgenoten in Oost-Oekraïne’, aldus de Russische minister. ‘De president van de republiek heeft hier herhaaldelijk over gesproken.’

In de aanloop naar de invasie schermde het Kremlin regelmatig met de genocide die aan de gang zou zijn op de Russen in Oost-Oekraïne. Die beweringen worden al langer afgedaan als desinformatie van het Kremlin om de inval in Oekraïne te rechtvaardigen.

Vastberadenheid

Rjabkov maakte van het interview ook gebruik om het Westen nogmaals op te roepen om af te stappen van wat volgens Moskou de toenemende Amerikaanse escalatie is in deze crisis. Washington moet ook stoppen met Oekraïne met wapens te ‘overspoelen’. ‘Ze moeten stoppen met hun dreigementen tegen Rusland’, benadrukte de onderminister nog.

Maandag liet Moskou al weten dat de Amerikaans-Russische relaties op de rand van de afgrond gebracht werden, en dat dit de schuld is van Washington. ‘Wij aanvaarden dit met spijt, maar het heeft geen invloed op onze vastberadenheid om de doelstellingen van de speciale militaire operatie te bereiken.’

Met de NAVO heeft Moskou momenteel geen banden, en de toekomstige relatie met de NAVO zal afhangen van de stappen die de alliantie zal zetten, aldus Rjabkov.

Partner Content