Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt het 'een slechte beslissing' van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem officieel te erkennen als hoofdstad van Israël en op termijn de ambassade van de VS te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Vanuit de hele wereld komen er verontwaardigde reacties.

Europese rol

Reynders vindt dat nu het moment is aangebroken voor Europa om een grotere rol op te nemen in het Israëlisch-Palestijns conflict en het vredesoverleg in de schoot van Europa verder te zetten. 'We moeten proberen rechtstreeks contact tussen de twee partners te organiseren', zo zei hij op Radio 1.

De minister kondigde aan dat alle ministers van Buitenlandse Zaken van Europa volgende week vergaderen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. In januari gebeurt hetzelfde met Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit.

Volgens Reynders is er nu een echt fors signaal van Europa. 'Ik heb de reacties van de verschillende leiders gezien en ook van Federica Mogherini (de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, nvdr.). Het is mogelijk voor ons om nu een aantal voorstellen op tafel te leggen. Iedereen weet wat de oplossingen kunnen zijn voor het grondgebied van Israël en de Palestijnse overheid en voor de veiligheidsmaatregelen. Nu is het een kwestie van echte wil om naar dialoog en een tweestatenoplossing te gaan,' aldus de MR-politicus.

Tegelijk erkent Reynders dat een oplossing er nooit kan komen zonder de Verenigde Staten. 'Amerika zal altijd een partner zijn, het is onmogelijk een echt akkoord te bereiken zonder druk op Israël. Daarom is deze aankondiging van Trump zo vreemd: zo'n erkenning van Jeruzalem is geen druk, maar integendeel een voordeel voor Israël.'

OCAD-analyse

De aankondiging van Trump zou ook in ons land de gemoederen kunnen doen oplaaien. Nog op Radio 1 zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat hij het OCAD, het orgaan dat terroristische en extremistische dreigingen in ons land analyseert, heeft gevraagd om een contextanalyse te maken.

Op basis van die analyse zal Jambon samen met het Crisiscentrum bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn, maar dat is vooralsnog niet het geval, aldus Jambon.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt het 'een slechte beslissing' van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem officieel te erkennen als hoofdstad van Israël en op termijn de ambassade van de VS te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Vanuit de hele wereld komen er verontwaardigde reacties. Reynders vindt dat nu het moment is aangebroken voor Europa om een grotere rol op te nemen in het Israëlisch-Palestijns conflict en het vredesoverleg in de schoot van Europa verder te zetten. 'We moeten proberen rechtstreeks contact tussen de twee partners te organiseren', zo zei hij op Radio 1.De minister kondigde aan dat alle ministers van Buitenlandse Zaken van Europa volgende week vergaderen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. In januari gebeurt hetzelfde met Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit.Volgens Reynders is er nu een echt fors signaal van Europa. 'Ik heb de reacties van de verschillende leiders gezien en ook van Federica Mogherini (de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, nvdr.). Het is mogelijk voor ons om nu een aantal voorstellen op tafel te leggen. Iedereen weet wat de oplossingen kunnen zijn voor het grondgebied van Israël en de Palestijnse overheid en voor de veiligheidsmaatregelen. Nu is het een kwestie van echte wil om naar dialoog en een tweestatenoplossing te gaan,' aldus de MR-politicus.Tegelijk erkent Reynders dat een oplossing er nooit kan komen zonder de Verenigde Staten. 'Amerika zal altijd een partner zijn, het is onmogelijk een echt akkoord te bereiken zonder druk op Israël. Daarom is deze aankondiging van Trump zo vreemd: zo'n erkenning van Jeruzalem is geen druk, maar integendeel een voordeel voor Israël.'De aankondiging van Trump zou ook in ons land de gemoederen kunnen doen oplaaien. Nog op Radio 1 zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat hij het OCAD, het orgaan dat terroristische en extremistische dreigingen in ons land analyseert, heeft gevraagd om een contextanalyse te maken.Op basis van die analyse zal Jambon samen met het Crisiscentrum bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn, maar dat is vooralsnog niet het geval, aldus Jambon.