In de Palestijnse gebieden komen mensen massaal op straat om te protesteren tegen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.

Onder andere in Ramallah en Nabloes op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza op de Gazastrook uitten Palestijnen woensdagavond en afgelopen nacht hun woede door Amerikaanse vlaggen en posters van Trump in brand te steken.

Oproep

Donderdag worden nieuwe massabetogingen verwacht. De Palestijnse facties hebben opgeroepen tot een algemene stakingsdag en betogingen.

Het ministerie van Onderwijs heeft al een vrije dag afgekondigd en docenten en studenten opgeroepen om deel te nemen aan de geplande betogingen op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en de Palestijnse gebieden in Jeruzalem, melden Arabische media.

Ramallah © Belga Image
Gaza © Belga Image

Ook in Turkije en Jordanië zijn er al protestbewegingen uitgebroken.

Verwacht wordt dat het zwaartepunt van de protesten op vrijdag zal liggen, na het belangrijke vrijdaggebed voor de moslims.

'Kritieke fase'

In een tv-reactie op de aankondiging van Trump zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat 'de Palestijnse kwestie nu een kritieke fase is ingegaan'. Abbas ziet in de erkenning van Jeruzalem en de verhuis van de Amerikaanse ambassade de de facto terugtrekking van de Verenigde Staten uit het vredesoverleg.

Het radicale Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, zegt dat Trump met zijn beslissing 'de deuren van de hel opent'.