Revolutiegolf bereikt ook Syrië

© EPA

Een kleine honderd manifestanten hebben dit weekend in Syrië vreedzaam betoogd tegen de monocratie en corruptie in hun land.

Een kleine honderd manifestanten hebben dit weekend in Syrië vreedzaam betoogd tegen de monocratie en corruptie in hun land.

De massademonstratie was opgeroepen via het internet. Nochtans had de regering onlangs verschillende maatregelen getroffen om enkele wantoestanden in Syrië aan te pakken.

Regeringsmaatregelen

De regeringsvriendelijke krant Al-Thawra berichtte maandag dat het kabinet van minister-president Mohammad Naji al-Otari alle autoriteiten had bevolen om binnen de veertien dagen voorstellen te doen om te verhinderen dat grondpercelen nog onrechtmatig zouden onteigend worden.

Eerder had de regering beslist om steun te geven aan boeren in de door droogte geteisterde regio’s en sociale hulp te verlenen aan arme families.

Verband

Bijna niemand spreekt openlijk van een verband tussen de maatregelen en de opstanden in Tunesië en Egypte. De regering benadrukt dat ze de beslissingen al langer geleden genomen heeft.

Toch wordt in privé-verband ondertussen overal gesproken over de “zegeningen van de volksopstanden in Tunesië en Egypte”, wat in een staat als Syrië, die door de geheime diensten wordt gecontroleerd, opmerkelijk is.

De Assyrische Democratische Organisatie (ADO), die de belangen behartigt van de christenen in Syrië en Irak, en dus ook in het buitenland actief is, verspreidde zondagavond een verklaring over hervormingen in Syrië. De revoluties in Tunesië en Egypte, en de protesten van jongeren tegen corruptie en werkloosheid, hebben ook “andere staten in regio aan het koken gebracht”, klonk het in de tekst.

De situatie in Syrië is anders, maar vertoont parallellen. “Daarom roepen we op tot hervormingen en vreedzame veranderingen in Syrië, terwijl de stabiliteit en nationale eenheid gevrijwaard blijven”, zo schrijft de ADO.

Egypte
Op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro hebben duizenden mensen voor de veertiende dag op rij gemanifesteerd. Op enkele waarschuwingsschoten van het leger na verliep de nacht rustig, aldus een fotograaf van DPA.

In de Egyptische stad Rafah, bij de grens met Gaza, vuurden gewapende mannen maandagmorgen vier raketten af op een politiekazerne. Het is nog niet duidelijk of deze aanval verband houdt met de protesten tegen president Hosni Moebarak enkele honderden kilometers verderop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content