Resten van 215 inheemse kinderen gevonden op terrein internaat Canada

Capitool bestormd: Trudeau beschuldigt Trump van aanzet tot "shockerende" rel in Washington © belga

Op de site van een zogenaamde Residential School in Canada zijn de stoffelijke resten ontdekt van 215 kinderen van originele inwoners van Canada.

De overblijfselen werden aangetroffen bij radaronderzoek in de buurt van de stad Kamloops in het westen van Canada. Dat heeft Rosanne Casimir, baas van de daar wonende groep originele inwoners, laten weten. ‘Bij ons weten gaat het om niet-gedocumenteerde overlijdens. Sommige kinderen waren slechts drie jaar oud.’

Op de plek was tussen 1890 en 1969 een Residential School gevestigd, een soort internaat waarvan er in Canada duizenden waren en waar kinderen van originele inwoners gedwongen in werden ondergebracht. Premier Justin Trudeau zei op Twitter dat het nieuws zijn hart had gebroken. ‘Het is een pijnlijke herinnering aan dit donkere en schaamtelijke hoofdstuk in de geschiedenis van ons land’, aldus Trudeau.

De eerste minister heeft zich verontschuldigd bij de inheemse volkeren van Canada. Ons land werkt aan verwerking en herstel, zei hij, maar toch is er nog altijd sprake van discriminatie en ongelijkheid.

Partner Content