Republikeinse volksvertegenwoordiger tijdelijk geschorst door Twitter

Marjorie Taylor Green bij haar eedaflegging in het Capitool op 4 januari, twee dagen voor de bestorming. Op haar mondmasker staat de boodschap: Trump won.

Socialenetwerksite Twitter heeft zondag het account van Marjorie Taylor Greene, een Republikeins lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, tijdelijk opgeschort wegens schending van de regels.

Greene werd in november verkozen in de staat Georgia. Ze steunt openlijk de extreemrechtse complotgroep QAnon en heeft al aangekondigd wat ze op 21 januari, een dag na de eedaflegging, een afzettingsprocedure tegen de nieuwe president Joe Biden in gang zal zetten.

Zondag had ze getweet over de Senaatsverkiezingen in Georgia, die volgens haar frauduleus zijn verlopen.

De twee Republikeinse senatoren van Georgia verloren eerder deze maand hun zitje, waardoor de Democraten de meerderheid in de Senaat veroverd hebben. Haar berichten hadden een disclaimer gekregen op Twitter dat de beweringen rond verkiezingsfraude niet bewezen werden, en de tweets konden ook niet beantwoord of geretweet worden. Zondagnamiddag besliste Twitter om haar account op te schorten voor 12 uur, in het kader van de strijd tegen berichten die oproepen tot geweld nadat Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden. Die dag had Twitter het ook al onmogelijk gemaakt om een boodschap van Donald Trump te beantwoorden of te retweeten, waarin hij herhaalde dat de presidentsverkiezingen frauduleus waren. Ondertussen is zijn profiel verwijderd van Twitter en van andere sociale media.

‘Muilkorven’

Greene maakte zelf haar schorsing wereldkundig.

‘Enkele dagen nadat Silicon Valley een aanval vanop verschillende fronten heeft gelanceerd om de vrijheid van meningsuiting in de VS te muilkorven door president Donald Trump te verwijderen van hun platformen en talrijke conservatieve profielen uit te wissen, heeft Twitter beslist om zonder uitleg mijn persoonlijk account op te schorten’, aldus Greene in een mededeling. ‘Dit monopolie dat enkele grote technologiebedrijven hebben op het Amerikaanse politieke discours gaat te ver.’

Twitter meldde vorige week dat het al meer dan 70.000 accounts had geannuleerd die berichten over QAnon verspreidden.

Aanhangers van QAnon denken dat leden van de Amerikaanse elite, vooral van de Democratische elite, pedofiele satanisten zijn, die betrokken zijn bij een complot tegen president Trump, terwijl Trump, volgens QAnon-volgelingen, op een geheime missie is om dat complot bloot te leggen. Ze baseren zich op berichten van ‘Q’, een anonieme gebruiker van een internetforum die sinds 2017 actief is.

‘Blanke mannen zijn de meest onderdrukte groep’ etc.

Greene, een zakenvrouw, had geen tegenstander tijdens de verkiezingsstrijd nadat de Democraat zich terugtrok. Dat belette haar niet om met provoverende uitspraken de pers te halen. Zo beschuldigde ze de Joodse miljardair George Soros, die als kind de Holocaust overleefde, van collaboratie met de nazi’s. Ook zei ze dat zwarte mensen ‘slaven van de Democraten zijn’, dat een dodelijke aanslag op een antiracistische demonstratie in de stad Charlottesville in scène was gezet en dat blanke mannen de meest onderdrukte groep in de Verenigde Staten zijn.

Partner Content