Regeringspartij Kagame domineert verkiezingen in Rwanda

President van Rwanda Paul Kagame © Reuters

De Rwandezen kiezen een nieuw parlement. In Rwanda geldt geen stemplicht, maar de druk om voor de regeringspartij van Paul Kagame te stemmen is erg groot.

Rwanda houdt parlementsverkiezingen. Drie dagen lang kunnen de Rwandezen hun stem uitbrengen. Al hebben ze niet veel keuze, aangezien de belangrijkste oppositieleiders in de cel zitten.

Net zoals bij de vorige drie verkiezingen is elke vorm van oppositie afwezig. De regeringspartij van Paul Kagame, Rwandees Patriottisch Front (RPF) zal ook deze keer alle stemmen wegkapen. Sinds de genocide, die eindigde in 1994, houdt het RPF onafgebroken de touwtjes in handen. De andere partijen die vertegenwoordigd zijn in het parlement en aan de verkiezingen deelnemen zijn satellietpartijen van het RPF.

De oppositie speelt een verwaarloosbare rol bij de verkiezingen. Victoire Ingabire, voorzitster van FDU-Inkingi werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar omwille van zogenaamde terroristische activiteiten en genocide-ontkenning. Internationale waarnemers omschreven haar proces als oneerlijk. Ook de voorzitter van PS Imberakur, Bernard Ntaganda, zit opgesloten in de gevangenis.

Wankelende democratie

Toch is de groene oppositiepartij er na bijna vier jaar in geslaagd zich te laten registreren als politieke partij. Maar die toestemming kwam er slechts een dag voor de verkiezingslijsten bekend moesten worden gemaakt. Wegens tijdsgebrek neemt de partij dus niet deel aan de verkiezingen van 2013.

“De verkiezingen in Rwanda zijn voorspelbaar. Er is totaal geen uitdaging voor de regeringspartij, want er is geen oppositie. Daardoor wankelt de democratie”, aldus Frank Habineza voorzitter van de Rwandese Groenen aan Bloomberg. “Maar we geven de strijd niet op en bereiden ons volop voor op een deelname aan de volgende verkiezingen.”

Economische groei

“De partij van Kagame is erg goed georganiseerd en ingebed in de samenleving. Ze bereikt in tegenstelling tot andere partijen ook de kleine dorpjes op het platteland”, zegt politiek annalist Frederick Golooba-Mutebi vanuit Kigali aan Bloomberg.

Het Afrikaanse land Rwanda doet het economisch, zeker in vergelijking met de buurlanden, niet slecht. Volgens de Wereldbank is de economie, onder meer dankzij de export van koffie, de laatste negen jaar verdubbeld. Veel westerse donoren roemen Rwanda bovendien omwille van zijn stabiliteit.

Dat het land zo stabiel overkomt, is het werk van het strakke veiligheidsapparaat van het RPF. Ze heeft een grote invloed op het dagelijkse leven van de burgers. Het veiligheidsapparaat verhoogt bovendien de druk om te gaan stemmen en in het stemhokje uiteraard voor de RPF te kiezen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content