Regering in Zuid-Soedan sluit akkoord met rebellen

President Kiir, Zuid-Soedan © Reuters

De Zuid-Soedanese regering en de rebellen zijn overeengekomen om de macht in het jonge land te delen.

Zuid-Soedan heeft een voorzichtige stap gezet richting vrede. President Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar ondertekenden een akkoord, waarin ze overeenkomen om de macht in het jonge land te delen. Daarnaast houdt het verdrag een onmiddellijke staakt-het-vuren in.

Voorlopig zijn de eerste afspraken erg vaag, want een definitief akkoord wordt waarschijnlijk pas op 5 maart ondertekend. Naar verluidt wordt de commandant van de rebellen, Machar, vicepresident in een tijdelijke regering onder leiding van president Kiir.

Hongersnood

Het zou niet de eerste maal zijn dat Machar die functie op zich neemt. In 2013 startte het geweld na ontslag Machar door president Salva Kiir omdat hij volgens die laatste een staatsgreep had proberen te plegen. De ex-vicepresident beschuldigde Kiir op zijn beurt van dictatoriale trekjes en vond dat hij moet aftreden omdat het volk niet achter hem staat.

Zo ontstond een bloedig conflict tussen aanhangers van Machar (Nuer-stam) en president Kiir (Dinka-stam). Ook de verdeling van de olie-inkomsten zorgde voor spanning tussen beide partijen. Zuid-Soedan is, in tegenstelling tot het noorden, een olierijk land. Bij het conflict zijn al meer dan 10.000 mensen omgekomen en 1,5 miljoen mensen zagen zich gedwongen te vluchten. Volgens de Verenigde Naties (VN) is de crisis in het land van hetzelfde dramatische niveau als het conflict in Syrië. Bijna een derde van de totale Zuid-Soedanese bevolking – ongeveer 3,7 miljoen mensen – werd in 2014 met hongersnood bedreigd.

Burgeroorlog

Voorlopig is het afwachten of het bestand ook daadwerkelijk wordt nageleefd. Afgelopen jaar kwamen de partijen ook al een bestand overeen, maar dat werd onmiddellijk nadien geschonden.

Zuid-Soedan is sinds 2011 onafhankelijk. Het scheurde zich van Soedan af na een burgeroorlog die vijftig jaar duurde. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content