Rebellen beseffen dat ze passagiersvliegtuig hebben neergehaald (audio)

© Reuters

Oekraïne heeft audiobestanden van onderschepte telefoongesprekken vrijgegeven. Daarin lijken separatistische rebellen te erkennen dat ze een passagiersvliegtuig hebben neergehaald.

Oekraïne heeft audiobestanden vrijgegeven van wat telefoongesprekken tussen rebellen en Russische officiers zouden zijn, na het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. In een van de gesprekken zegt een rebel, ‘We hebben net een vliegtuig neergehaald.’

In het eerste gesprek dat te horen is, belt commandant Igor Bezler met een vertegenwoordiger van de Russische militaire inlichtingendienst.

Daarna meldt een man die ter plaatse lijkt te zijn, dat kozakken van het dorp Chernukhino het vliegtuig hebben neergeschoten. ‘Het vliegtuig viel uiteen in de lucht […] we hebben de eerste ‘200’ (code voor dodelijk slachtoffer) gevonden’, zegt de man. ‘Is er een ‘200’?’ – ‘Ja, een burger.’ Later lijken de mannen te beseffen dat ze een fout hebben gemaakt: ‘Om het kort te houden, het was duidelijk een passagiersvliegtuig.’

De persoon aan de lijn vertelt dat er geen wapens te bespeuren zijn, dat er enkel spullen zoals medicatie, handdoeken en toiletpapier liggen. Het gaat om burgers. Ze vonden het identificatiebewijs van een Indonesische student die studeerde aan de universiteit van Thompson.

In het derde geluidsfragment wordt helemaal duidelijk dat het om een passagiersvliegtuig ging. ‘Er zijn veel lijken van vrouwen en kinderen’, klinkt het.

Daarna vragen de bellers zich af wat het vliegtuig boven Oekraïens grondgebied deed. ‘Er waren spionnen aan boord’, besluiten ze dan maar.

De vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd boven Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen 298 inzittenden om, waarbij vijf Belgen. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content