Reacties na overlijden Gorbatsjov: ‘Hij maakte een vrij Europa mogelijk’

Michail Gorbatsjov in 2007. © GettyImages

Wereldleiders reageren op het overlijden van Michail Gorbatsjov.

Kort nadat het overlijden van de gewezen Sovjetleider bekend werd, begonnen de reacties binnen te komen.

Michail Gorbatsjov was als staatsman enig in zijn soort en heeft de loop van de geschiedenis veranderd, zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres.

Guterres betuigde namens de Verenigde Naties zijn oprechte deelneming aan de familie van Gorbatsjov en aan het volk en de regering van de Russische Federatie. Volgens de secretaris-generaal heeft Gorbatsjov meer dan wie ook bijgedragen tot het vreedzame einde van de Koude Oorlog. ‘De wereld heeft een groot wereldleider, een toegewijd multilateralist en een onvermoeibaar pleitbezorger voor vrede verloren’, klonk het tot slot.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen prees Gorbatsjov als ‘een vertrouwd en gerespecteerd leider’.

‘Hij heeft een beslissende rol gespeeld bij het beëindigen van de Koude Oorlog en het neerhalen van het IJzeren Gordijn’, schreef von der Leyen dinsdagavond op Twitter. Gorbatsjov ‘heeft de weg vrijgemaakt voor een vrij Europa. We zullen deze erfenis nooit vergeten’, klonk het.

Uittredend Brits premier Boris Johnson sprak in een tweet zijn ‘bewondering’ uit voor ‘de moed en integriteit’ die Gorbatsjov toonde toen hij ‘de Koude Oorlog tot een vreedzaam einde bracht. In een tijd dat Poetin de Oekraïne aanvalt, blijft het onvermoeibaar engagement van Gorbatsjov om de Sovjetmaatschappij open te stellen een voorbeeld voor ons allen’.

‘Uitzonderlijke leider’

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de Rus ‘een uitzonderlijke leider’ die heeft gezorgd voor ‘een veiligere wereld’.

Zijn daden waren die van een leider ‘die over voldoende verbeeldingskracht beschikte om te zien dat een andere toekomst mogelijk was en die de moed had om zijn hele carrière op het spel te zetten om die (toekomst) te verwezenlijken. Het resultaat was een veiligere wereld en meer vrijheid voor miljoenen mensen’.

De Franse president Emmanuel Macron bracht in de nacht van dinsdag op woensdag eveneens hulde aan Gorbatsjov en bedankte hem voor zijn engagement. ‘Zijn inzet voor vrede in Europa veranderde onze gemeenschappelijke geschiedenis’.

De Nederlandse premier Mark Rutte stelde dat de wereld met het overlijden van Gorbatsjov ‘een moedig hervormer met immense invloed op de geschiedenis’ is verloren. ‘Als wegbereider van zowel het einde van de Koude Oorlog als de wapenwedloop kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede’, aldus Rutte op Twitter. ‘Mijn gedachten zijn bij zijn nabestaanden.’

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven betuigd bij het overlijden van Michail Gorbatsjov. Hij zal woensdagochtend een telegram naar de familie sturen, liet Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov weten.

Partner Content