Reacties na verkiezingen: ‘Ik heb niets meer met beleid van PvdA’

John Crombez (SP.A) © Belga

Na het historische verlies van de PvdA in Nederland, zegt SP.A-voorzitter John Crombez de voeling kwijt te zijn met zijn zusterpartij. De rest van de wereld haalt ondertussen opgelucht adem.

Volgens de exitpolls blijft de liberale VVD van de huidige premier Mark Rutte afgetekend de grootste in Nederland. De PVV, de rechts-populistische partij van grote uitdager Geert Wilders, wint wel zetels, maar doet het niet zo goed als verwacht werd in de peilingen. Het socialistische PvdA is de grootste verliezer. De regeringspartij valt van 38 zetels terug op 9 en moet liefst zes andere partijen voor zich dulden. De reacties stromen ondertussen binnen:

John Crombez: ‘Ik heb niets meer met beleid van PvdA’

“Als een sociaal-democratische partij mee bestuurt en mee de zorg afbouwt, dan begrijpt de kiezer niet meer waarom die sociaal-democraten in de regering zitten.” Dat zei SP.A-voorzitter John Crombez op Radio 1. “Ik heb daar niets meer mee, ik versta dat niet.”

Dit is een drama

John Crombez

“Ik heb nog niemand gehoord bij PvdA en ik kan me voorstellen dat ze ook niet onmiddellijk zin hebben om erover te praten op dit moment. Dit is een drama”, zegt John Crombez. Volgens hem gingen de verkiezingen in Nederland helemaal niet uitsluitend over identiteit en migratie. Hij noemt onder meer sociale dumping en flexibilisering. “Heel veel jongeren zitten in jobs met kleine lonen. Dat zijn allemaal thema’s die de bevolking bezighouden.” Meebesturen zit er voor de socialisten niet onmiddellijk meer in, denkt Crombez. “Als je zo zwaar verliest is besturen altijd problematisch. Als PvdA nu redelijk machteloos in een coalitie gaat zitten is de vraag wat de partij nog kan betekenen.”

Meyrem Almaci: ‘Europa heeft alternatief voor pessimisme getoond’

Europa heeft opnieuw getoond dat er een alternatief is voor het pessimistisch populisme en voor het angstig vijanddenken. Dat zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

De grootste vooruitgang wordt bij de Nederlandse verkiezingen verrassend geboekt door GroenLinks, dat er tien zetels bij krijgt en op een totaal van veertien uitkomt. Een historische uitslag voor de partij, die in hoofdstad Amsterdam zelfs de grootste werd. Meyrem Almaci ziet, na de verrassende overwinning van de groene kandidaat Alexander Vanderbellen in Oostenrijk, een nieuw signaal van hoop. “Het populisme, links en rechts, kan gestopt worden als er een hoopvol en realistisch eigen verhaal met overtuiging wordt gebracht”, zegt de voorzitster van Groen. Ook in ons land snakken mensen naar een positief progressief alternatief, stelt ze. “Tegenover de haat en angst zetten wij menselijkheid en verbondenheid. Een verhaal waar hoop het haalt van angst. Waar we ons afzetten tegen polarisering en mensen verbinden.”

Tom Van Grieken: ‘Signaal van de kiezer is duidelijk’

Ook al is PVV niet de grootste partij geworden in Nederland, “het signaal van de kiezer is duidelijk”, vindt Vlaams Belang. “Ondanks de strijd van allen tegen één, grepen zo’n anderhalf miljoen kiezers hun kans om op een democratische, doch besliste manier duidelijk te maken dat zij opnieuw baas willen zijn in eigen land.”

Die score van de PVV kan volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken niet worden afgedaan als een geïsoleerd incident. “De kernthema’s en de oplossingen van partijen zoals het Vlaams Belang in Vlaanderen, het Front National in Frankrijk, de AfD in Duitsland en de PVV in Nederland zijn actueler dan ooit en beantwoorden aan wat steeds bredere lagen van de bevolking denken”, zegt hij. PVV gaat erop vooruit, maar blijft grotendeels achter op sommige peilingen die de rechtse partij de grootste van Nederland maakten. “Dat Wilders niet de grootste is, wordt ruim gecompenseerd door het feit dat de socialisten van de kaart geveegd worden”, vindt Van Grieken.

François Hollande: ‘Verkiezingsresultaat is overwinning op het extremisme’

Het verkiezingsresultaat in Nederland is een “duidelijke overwinning op het extremisme”, vindt de Franse president François Hollande. “De waarden van openheid, respect voor anderen en geloof in de toekomst van Europa zijn het enige echte antwoord op de nationalistische impulsen en het isolationisme die de wereld doen beven”, klonk het in een statement.

Franse presidentskandidaten analyseren verschillend

“Ik zou ontgoocheld geweest zijn als Wilders gedaald of gestagneerd zou zijn. Maar hij is gestegen en de regeringspartijen hebben zwaar verloren”, analyseert de Franse presidentskandidate Marine Le Pen. “Dat bewijst dat de ideeën die wij delen vooruitgang boeken in verschillende Europese landen.”

De belangrijkste tegenstander van Le Pen, de 39-jarige centrumkandidaat Emmanuel Macron, juicht de Nederlandse verkiezingsuitslag dan weer toe als “een overwinning voor progressieven”. De uitslag toont volgens hem aan dat ‘een doorbraak van extreemrechts geen vaststaand gegeven is’.

Partner Content