Reacties Griekenland: ‘Economisch kerkhof blijft’

‘Ook na de verkiezingen blijft Griekenland een economisch kerkhof.’ Dat zegt econoom Geert Noels in een eerste reactie op de verrassende voorlopige resultaten uit de exitpolls. Lees hier ook andere Belgische en internationale reacties.

Antonis Samaras, voorzitter Nieuwe Democratie:“Het Griekse volk heeft gestemd voor een beleid dat zorgt voor jobs, ontwikkeling, rechtvaardigheid en veiligheid voor het volk”, zei Samaras. “We zullen niet twijfelen over de plaats van Griekenland in Europa. We zullen geen schrik hebben.”

“De Grieken hebben duidelijk laten zien dat ze in de eurozone willen blijven. Dit is een overwinning voor heel Europa.”

“Dit is een heel belangrijk moment voor Griekenland en de rest van Europa. We nodigen de partijen die willen samenwerken uit. We hebben geen tijd voor flauwe politieke spelletjes.”

“We moeten onze economie doen draaien en laten zien dat het ergste voorbij is. We zullen onze beloftes nakomen. We hebben continuïteit nodig, wanneer alles in elkaar stuikt: de economie, de samenleving, …”

“Ik bedank het Griekse volk, dat ons het vertrouwen geschonken heeft in deze moeilijke periode. Wij deden niet mee aan populistische beloftes. We vertelden enkel de waarheid. En het volk heeft ons geloofd.”

“Griekenland moet bestuurbaar worden en we zullen een regering hebben”, besloot hij.
VRT-journalist Bruno Tersago: ‘Huidige coalitie Nieuwe Democratie en Pasok behouden’ “Het lijkt erop dat de huidige coalitie van Nieuwe Democratie en Pasok voortgezet zal worden, eventueel uitgebreid met democratisch-links”, zegt Tersago vanuit Athena. “De vraag van Pasok dat Syriza moet toetreden tot de regering, lijkt eerder van strategische aard te zijn. De kans is immers klein dat Syriza tot de regering kan of zal toetreden en dan kan Pasok die partij afschilderen als onverantwoordelijk.”

“De Grieken hebben duidelijk met een bang hart gestemd. Ze willen de euro zeker niet kwijt, maar als het succes van Syriza iets bewijst, dan is het wel het protest van de Grieken tegen al te zware besparingen. Er is echter heel weinig ruimte om de besparingsplannen te heronderhandelen, als is het maar omdat Duitsland al duidelijk maakte dat Griekenland zich aan de afspraken moet houden.”

“De 7% voor de neofascistische partij Gouden Dageraad is zeer onrustwekkend, vooral omdat vooral de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar voor die partij stemde”, zegt Tersago. “Het resultaat betekent dat heel wat Grieken een proteststem hebben uitgebracht. Ik voorspel dat er de komende dagen nog heel wat schermutselingen zullen zijn tussen Grieken die niet tevreden zijn met de verkiezingsresultaten. Ik hoorde daarnet al groepjes jongeren ‘Brood. Onderwijs. Vrijheid’ schreeuwen, een slogan die geroepen werd tegen de junta in 1974.”
Geert Noels: ‘De eurozone zou schokdempers genoeg moeten hebben’

Econoom Geert Noels: “Wie het ook haalt, er zal een coalitie moeten gevormd worden. En dat is sowieso erg moeilijk. Syriza heeft gezegd het besparingsplan te willen heronderhandelen, maar ook een coalitie van Nieuwe Democratie zal dat moeten doen. Griekenland heeft immers geen van zijn targets gehaald. Dus zelfs een zogezegde pro-Europese coalitie zal moeten heronderhandelen. Er wordt veel verwacht van de verkiezingen, maar die ruimen het economisch kerkhof niet op.”

“Dat bewijst het feit dat de centrale banken met zware wapens klaarstaan, als reactie op de verkiezingen. Dat toont de fragiliteit van het systeem. De eurozone zou schokdempers genoeg moeten hebben om dit op te vangen. We moeten de zaken systemisch aanpakken en ons niet blindstaren op verkiezingen, dat is symptomatisch.”

De oplossing voor Griekenland zit hem volgens Geert Noels onder meer in een zogenaamde crawling peg, een ‘lossere’ band tussen de euro en een nationale Griekse munt.

“Ik zie het niets als een kwestie van ‘in’ of ‘uit’. Zonder een muntaanpassing is er echter geen oplossing te vinden. Er is een systeem mogelijk waarbij een Griekse munt gebonden is aan de euro: niet vast, maar op een lager waardeniveau. Je moet dat zien alsof je de teugels strak houdt, maar die langzaam laat vieren. Die losse band laat je dan ondersteunen door de ECB” Alexander De Croo: ‘Syriza zag het nogal utopisch’“Het is hoopvol dat zij die een inspanning willen leveren om binnen de eurozone te blijven, het lijken te halen,” zo reageert Open VLD-voorzitter Alexander De Croo op de lichte voorsprong van Nieuwe Democratie. “Voor mij was het altijd duidelijk dat een Europa zonder Griekenland absurd was: voor Griekenland is er geen uitweg zonder Europa. Syriza zag dat allemaal nogal utopisch”

“Griekenland moet hervormen en weer aansluiting vinden bij de rest van Europa. Het vertrouwen in Europa kan pas hersteld worden als die landen die in de problemen zitten, uit die problemen geraken. Daartegenover moeten de sterke landen dan wel solidariteit plaatsen. Want Duitsland mag nog zo’n sterke economie hebben, als er geen vertrouwen is in Europa, staan ze ook nergens. Dus in ruil voor de verantwoordelijkheid van de Grieken, moet er ook solidariteit komen.”

The Guardian: depressie of vooruitgang? ‘De volgende weken worden voor Europa de belangrijkste sinds de val van de Berlijnse muur,’ staat te lezen in het edito van The Guardian. ‘Het resultaat van parlementsverkiezingen in een klein land heeft het potentieel om een hele reeks economische gevolgen in gang te zetten die 50 jaar economische integratie teniet doen in Europa. Dit kan leiden tot een langdurige bankencrisis en een zware economische depressie.’

‘Het resultaat kan evengoed zijn dat de Europese leiders – en Duitsland in het bijzonder – de kracht en de inspiratie vinden om de eurozone te hervormen en niet alleen om het status quo te bewaren maar om grote vooruitgang te boeken voor de Europese zaak.’

Guido Westerwelle (Duits minister van Buitenlandse Zaken)

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle deelt mee dat Griekenland kleine toegevingen kan krijgen van de eurozone, maar dat er geen sprake kan zijn van een volledige kwijtschelding van de voorwaarden. “Er kan geen substantiële verandering aan het akkoord gedaan worden, maar ik kan me wel inbeelden dat we spreken over de timing.”

Didier Reynders: De deur staat open voor eender welke regeringIn een eerste reactie op de exitpolls in Griekenland heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders beklemtoond dat Europa open staat voor gesprekken met Griekenland, “wat ook de regering is” die gevormd zal worden. De voorkeur van Reynders gaat wel uit naar de centrumrechtse Nea Dimokratia.

“Het zou te verkiezen zijn om met mensen aan tafel te zitten die bereid zijn om te onderhandelen”, verwees Reynders naar Nea Dimokratia. De partij van Antonis Samaras wil weliswaar nieuwe gesprekken opstarten over de voorwaarden van het reddingsplan dat Griekenland met Europa heeft gesloten, maar verwerpt het plan niet. De radicaal linkse aprtij Syriza is dan weer wel categoriek tegen de besparingen gekant.

Er bestaat volgens Reynders “een marge voor mogelijke dialoog over de termijnen voor de uitvoering” van het plan dat Athene met Europa en het Internationaal Monetair Fonds dit voorjaar heeft gesloten. Hij wil echter geen “blanco cheque” geven. Volgens de minister moet nagedacht worden over “een oriëntatie voor tien of vijftien jaar”, maar moet ook op Griekenland gefocust worden in het economische relanceplan dat momenteel op Europees niveau wordt voorbereid.

“Het is betreurenswaardig dat extreemrechts een goede score haalt en opnieuw in het parlement komt”, reageerde Reynders. “Dit is een beetje onrustwekkend in de huidige Europese context.” (GM/SD/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content