Reactie politie vooraf was “onvoldoende”, zegt politiechef na dodelijke stormloop

Een Koreaanse vrouw in rouw na de dodelijke stormloop. © Reuters

De ordediensten hadden voor de dodelijke stormloop in Seoel al verschillende signalen gekregen dat er sprake was van dreigend gevaar, maar hun reactie daarop was “onvoldoende”. Dat heeft de nationale politiechef van Zuid-Korea dinsdag gezegd.

De politie wist “dat er zich een grote menigte had verzameld nog voor het ongeval plaatsvond, wat wees op een acuut gevaar”, aldus het hoofd van de nationale politie Yoon Hee-keun, die de manier waarop de informatie werd behandeld “ontoereikend” noemde. Minstens 156 mensen, vooral jongeren, kwamen om het leven en tientallen anderen raakten gewond toen tijdens de halloweenviering in het district Itaewon in Seoel zaterdagavond paniek uitbrak, waarna tientallen mensen vertrappeld werden.

Vooraf werden ongeveer 100.000 mensen verwacht, maar door het onofficiële karakter van het evenement hebben noch de politie noch de plaatselijke autoriteiten de menigte actief in goede banen geleid. De politie liet nadien weten dat ze 137 agenten had ingezet in Itaewon voor Halloween, terwijl er voor een ander evenement in de stad, dat volgens de lokale media door slechts 25.000 mensen werd bijgewoond, maar liefst 6.500 politieagenten waren gemobiliseerd.

Partner Content