Ratko Mladic ook in beroep tot levenslang veroordeeld

Ratko Mladic ook in beroep tot levenslang veroordeeld © belga

De opvolger van het Joegoslavië-Tribunaal heeft dinsdag in de beroepszaak tegen Ratko Mladic de voormalige Bosnisch-Servische legerleider tot levenslang veroordeeld.

“De beroepskamer bevestigt de veroordeling tot een levenslange celstraf voor Mladic”, zei het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen in Den Haag in een communiqué.

De 78-jarige Mladic is met name schuldig bevonden aan volkerenmoord in en rond Srebrenica in 1995, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tjdens de Bosnische oorlog (1992-1995).

Zowel “de slachter van de Balkan” zelf als de aanklagers waren in beroep gegaan tegen de veroordeling tot levenslang in eerste aanleg in 2017 door het Joegoslavië-Tribunaal. Maar dit beroep is voor beiden verworpen. De aanklagers wilden Mladic ook laten veroordelen voor misdaden tegen Bosnische moslims op andere plaatsen, maar het openbaar ministerie is dus niet in dat opzet geslaagd.

Het door vijf rechters uitgesproken verdict is definitief, in beroep gaan is niet meer mogelijk.

Het is nog niet bekend waar Mladic zijn straf zal uitzitten. Veroordeelde oorlogsmisdadigers gaan van de gevangenis in Scheveningen (bij Den Haag) immers naar een gevangenis in een land dat daarover afspraken maakt met de Verenigde Naties, legt de Nederlandse kwaliteitskrant NRC uit.

De uitspraak “beklemtoont de vastberadenheid van de internationale justitie om verantwoording te laten afleggen welke ook de tijd die daarvoor nodig is, en in het geval Mladic, is dat bijna drie decennia na zijn abominabele misdaden”, zei de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet in een gezamenlijke verklaring met Alice Wairimu Nderitu, speciale adviseur bij de secretaris-generaal van de VN voor de preventie van volkerenmoorden.

Partner Content