Rapper Mos Def ondergaat dwangvoeding zoals in Guantanamo (video)

In een video toont rapper Mos Def de mensonwaardige behandeling die moslims dagelijks moeten ondergaan in de gevangenis Guantanamo Bay.

Vier minuten lang is Yasiin Bey (Mos Def) geen Amerikaanse artiest, maar een hongerstaker die op een zeer pijnlijke manier gedwongen wordt voedsel tot zich te nemen. Mos Def wil hiermee de onmenselijke manier waarop meer dan veertig moslims tijdens de Ramadan worden gedwongen te eten, aanklagen.

Een gelekt document met militaire instructies om gevangenen te laten eten, kwam in handen van de mensenrechtenorganisatie Reprieve. Samen met regisseur Asif Kapadia besloten ze de situatie na te bootsen om op die manier aandacht te vragen voor de gevangenen in Guantanamo Bay. De organisatie wil dat de Amerikaanse president Barack Obama zulke praktijken onmiddellijk verbiedt.

De video, die te zien is op de website van de Britse krant The Guardian, wordt door de meeste kijkers als erg schokkend ervaren. Ook voor de acteur was het maken van de video behoorlijk heftig. Na de opnamen vertelt Yasin Bey huilend hoe hij de dwangvoeding heeft ervaren.

De hongerstakers protesteren tegen de uitzichtloze situatie en de slechte omstandigheden in het gevangenekamp. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content