Ramadan in cijfers

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De jaarlijkse vastenperiode voor moslims is opnieuw gestart. Enkele opmerkelijke cijfers over de Ramadan op een rijtje.

De jaarlijkse vastenperiode voor moslims is opnieuw gestart. Van zonsopgang tot zonsondergang onthouden moslims overal ter wereld zich van voedsel, tabak, en seksuele contacten. Enkele opmerkelijke cijfers over de Ramadan op een rijtje.

7.504.984 ton dadels

Traditioneel genieten moslims na een dag vasten van zoete dadels. Verkopers van deze vrucht doen gouden zaken tijdens de Ramadan.

Het Voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO) berekende dat jaarlijks wereldwijd zo’n 7.5 ton dadels worden geconsumeerd. Een aanzienlijk deel daarvan wordt gegeten tijdens de Ramadan.

1.6 miljard moslims

Het islamitische geloof is na het christendom de grootste religie ter wereld. Hoewel moslims worden geassocieerd met het Midden-Oosten, woont 2 op 3 moslims in de Aziatisch-Pacifische regio. Indonesië alleen al telt meer dan 209 miljoen moslims.

15 uur

Moslims uit de Verenigde Arabische Emiraten moeten zich tijdens de heilige maand 15 uur per dag onthouden van eten en drinken (en dat bij temperaturen die kunnen oplopen tot 50 graden Celsius).

2.5 procent

Geven aan de minder begoeden is een belangrijke pijler van de islam. Tijdens de heilige maand moet dat principe worden omgezet in de praktijk. Gemiddeld wordt aangenomen dat je 2.5 procent van het inkomen schenkt aan armen of aan een goed doel.

6 uur

In Oman is het illegaal om tijdens de Ramaden meer dan zes uur per dag te werken. De economische productiviteit daalt dus tijdens deze maand, terwijl de vraag naar culturele en religieuze activiteiten toeneemt.

29 dagen (of 30)

Het tijdstip van de Ramadan varieert van jaar tot jaar aangezien de islamitische kalender een maankalender is, gebaseerd op de schijngestalten van de maan. Traditioneel begint elke maand bij de eerste zichtbaarheid van de maansikkel aan de westelijke horizon, als de zon net is ondergegaan.

Dit aspect zorgt voor enige discussie omdat de maan gespot moet worden met het blote oog. Zo zijn de moslims in Marokko een dagje eerder gestart met vasten.

Partner Content