Qatar antwoordt op eisen van Saoedi’s

Doha in Qatar. © Reuters

Qatar heeft Koeweit maandag een officieel antwoord bezorgd op de dertien eisen die Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten hadden geformuleerd om een einde te maken aan de crisis in de Golf.

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, sjeik Mohammed ben Abderrahman al-Thani, overhandigde zijn antwoord aan de emir van Koeweit, sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah. Die laatste treedt op als bemiddelaar in de crisis. In de nacht van zondag op maandag gaven de Golfstaten, op vraag van Koeweit, Qatar al 48 uur respijt om alsnog te voldoen aan haar eisen, maar het is onwaarschijnlijk dat die ook ingewilligd werden. Wat nu in het officiële Qatarese antwoord staat, is nog niet duidelijk.

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte hebben Qatar er vorige maand van beschuldigd het terrorisme te ondersteunen. Ze hadden het land tot zondag de tijd gegeven om aan een reeks eisen te voldoen, anders volgen er sancties. Zo moeten onder meer alle diplomatieke banden met Iran worden stopgezet. Qatar moet ook een Turkse militaire basis in opbouw op zijn grondgebied sluiten en de Moslimbroederschappen verbieden. Daarnaast moet ook de Qatarese nieuwszender al-Jazeera uit de ether worden gehaald.

Woensdag zitten de buitenlandministers van Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte samen in Caïro om zich te beraden ‘over verdere stappen wat betreft Qatar’.

Qatar had eerder al aangegeven dat het niet van plan was om op de eisenbundel in te gaan. ‘De lijst is opgemaakt om verworpen te worden’, aldus al-Thani zaterdag. ‘Qatar verwerpt ze uit principe.’

Partner Content