De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers verschijnen op vrijdag 17 november om 14.00 uur voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich dan uitspreken over de uitvoerbaarheid van het Europees aanhoudingsbevel dat Spanje tegen de vijf heeft uitgevaardigd. Dat meldt het Brusselse parket. De vijf hadden zich zondagochtend aangeboden bij de federale gerechtelijke politie in Brussel. Ze werden nadien voor een onderzoeksrechter geleid. Die besliste zondagavond, na verhoor van de betrokkenen, om hen weer vrij te laten.

De vijf kregen wel het verbod om België te verlaten zonder toestemming van de onderzoeksrechter, moeten een vast adres van verblijf hebben en moeten zich 'in persoon aanbieden bij elke proceshandeling waarvoor betrokkene uitgenodigd wordt door de Belgische gerechtelijke autoriteiten of politiediensten'.

De onderzoeksrechter legde nog een aantal andere voorwaarden op, waarover het parket geen commentaar geeft, maar die voorwaarden hebben volgens het parket niets te maken met hun politieke activiteiten. Puigdemont en zijn ex-ministers kunnen dus bijvoorbeeld persconferenties of interviews geven.

De Brusselse raadkamer moet nu beslissen of de vijf aan Spanje moeten overgeleverd worden. Die zitting, die achter gesloten deuren zal plaatsvinden, vindt plaats op 17 november.

Tegen de beslissing van de raadkamer staat nog beroep open bij de kamer van inbeschuldigingstelling, en nadien cassatieberoep bij het Hof van Cassatie.

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers verschijnen op vrijdag 17 november om 14.00 uur voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich dan uitspreken over de uitvoerbaarheid van het Europees aanhoudingsbevel dat Spanje tegen de vijf heeft uitgevaardigd. Dat meldt het Brusselse parket. De vijf hadden zich zondagochtend aangeboden bij de federale gerechtelijke politie in Brussel. Ze werden nadien voor een onderzoeksrechter geleid. Die besliste zondagavond, na verhoor van de betrokkenen, om hen weer vrij te laten.De vijf kregen wel het verbod om België te verlaten zonder toestemming van de onderzoeksrechter, moeten een vast adres van verblijf hebben en moeten zich 'in persoon aanbieden bij elke proceshandeling waarvoor betrokkene uitgenodigd wordt door de Belgische gerechtelijke autoriteiten of politiediensten'. De onderzoeksrechter legde nog een aantal andere voorwaarden op, waarover het parket geen commentaar geeft, maar die voorwaarden hebben volgens het parket niets te maken met hun politieke activiteiten. Puigdemont en zijn ex-ministers kunnen dus bijvoorbeeld persconferenties of interviews geven. De Brusselse raadkamer moet nu beslissen of de vijf aan Spanje moeten overgeleverd worden. Die zitting, die achter gesloten deuren zal plaatsvinden, vindt plaats op 17 november. Tegen de beslissing van de raadkamer staat nog beroep open bij de kamer van inbeschuldigingstelling, en nadien cassatieberoep bij het Hof van Cassatie.