Puigdemont: ‘De Spaanse regering verwerpt de democratie’

Carles Puigdemont in Brussel op 31 oktober 2017. © Belga

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de Spaanse regering in Madrid er nogmaals van beschuldigd de democratische principes te verwerpen. Dat zei hij donderdagavond vanuit Brussel tijdens een televisieboodschap op de Catalaanse zender TV3. Puigdemont eist dat de opgepakte politici in Spanje worden vrijgelaten.

‘Het is een zeer ernstige fout en een zeer ernstige aanval op de democratie. De Spaanse regering verwerpt de democratie’, schrijft La Vanguardia op basis van TV3.

De afgezette minister-president, die sinds maandag in België verblijft met vier andere Catalaanse ex-regeringsleden, eist dat de negen regeringsleden die reeds gevangen zitten in verschillende gevangenissen in Madrid, worden vrijgelaten.

Oud-minister Santi Vila zal wel de cel mogen verlaten als hij een borgsom van 50.000 euro betaalt. ‘Als legitieme president eis ik de vrijlating van de raadsleden. De arrestaties zijn een aanval op de verkiezingen, die in een klimaat van ongeziene repressie zullen plaatsvinden’, gaat Puigdemont verder, verwijzend naar de vervroegde verkiezingen in Catalonië op 21 december.

Puigdemont roept de Catalaanse bevolking op zich niet met geweld te verweren. ‘Er wacht ons een lange en zware onderdrukking. We moeten de situatie bestrijden zoals Catalanen dat doen, in vrede. Mijn steun en warmte gaat uit naar alle mensen die verbijsterd zijn door wat er gebeurt. We moeten het bestrijden zonder geweld.’

De oproep van de nationale assemblee van Catalonië om donderdagavond op straat te komen tegen de arrestaties, heeft volgens de Catalaanse krant La Vanguardia overigens 50.000 mensen op de been gebracht in Barcelona. In Tarragona trokken 5.000 mensen de straat op.

Partner Content