De steun voor Merkel daalde naar 47 procent in augustus, tegenover nog 59 procent in juli, wat toen een stijging met negen procent betekende tegenover haar beste notering in september 2015.

Terreur

Een reeks spraakmakende aanvallen in de loop van een week, vorige maand, stelt de opendeurpolitiek van haar vluchtelingenbeleid in vraag. Drie van de vier aanslagen werden gepleegd door asielzoekers en twee ervan werden geclaimd door de terreurorganisatie Islamitische Staat. Merkel verdedigde vorige week trouwhartig haar beleid tijdens haar jaarlijkse persconferentie en hield vol dat het juist was om honderdduizenden vluchtelingen en migranten vorige zomer in het land toe te laten.

Het voorstel voor een tolvignet komt van de CSU van Horst Seehofer, REUTERS
Het voorstel voor een tolvignet komt van de CSU van Horst Seehofer © REUTERS

De peiling, waarvoor een representatieve groep van 1.003 mensen op 1 en 2 augustus werd bevraagd, liet ook een stijgende steun zien voor de Beierse minister-president Horst Seehofer, die herhaaldelijk kritiek had op Merkel in verband met de immigratiestroom en haar 'Wir schaffen das'.

Brexit en Turkije

De populariteit van Merkel kreeg eerder dit jaar al een dip door de bezorgdheid over criminele asielzoekers, maar de publieke steun ging weer de hoogte in na de keuze van de Britten om uit de Europese Unie te stappen en de mislukte staatsgreep in Turkije vorige maand.

In de huidige 'Deutschlandtrend' toont nog slechts een derde (34 procent) van de bevraagden zich tevreden respectievelijk erg tevreden over de houding van Merkel in de vluchtelingenkwestie. Dat is de laagste notering, sinds de vraag voor het eerste werd gesteld in 'Deutslandtrend' in oktober 2015.

'Geen link'

Eerder deze week meldde het weekblad Stern op basis van een peiling uitgevoerd door het Forsa-instituut dat meer dan twee op de drie Duitsers vinden dat het opengrenzenbeleid van Merkel geen schuld treft voor de recente aanslagen. (Belga/KVDA)

De steun voor Merkel daalde naar 47 procent in augustus, tegenover nog 59 procent in juli, wat toen een stijging met negen procent betekende tegenover haar beste notering in september 2015. Een reeks spraakmakende aanvallen in de loop van een week, vorige maand, stelt de opendeurpolitiek van haar vluchtelingenbeleid in vraag. Drie van de vier aanslagen werden gepleegd door asielzoekers en twee ervan werden geclaimd door de terreurorganisatie Islamitische Staat. Merkel verdedigde vorige week trouwhartig haar beleid tijdens haar jaarlijkse persconferentie en hield vol dat het juist was om honderdduizenden vluchtelingen en migranten vorige zomer in het land toe te laten. De peiling, waarvoor een representatieve groep van 1.003 mensen op 1 en 2 augustus werd bevraagd, liet ook een stijgende steun zien voor de Beierse minister-president Horst Seehofer, die herhaaldelijk kritiek had op Merkel in verband met de immigratiestroom en haar 'Wir schaffen das'. De populariteit van Merkel kreeg eerder dit jaar al een dip door de bezorgdheid over criminele asielzoekers, maar de publieke steun ging weer de hoogte in na de keuze van de Britten om uit de Europese Unie te stappen en de mislukte staatsgreep in Turkije vorige maand. In de huidige 'Deutschlandtrend' toont nog slechts een derde (34 procent) van de bevraagden zich tevreden respectievelijk erg tevreden over de houding van Merkel in de vluchtelingenkwestie. Dat is de laagste notering, sinds de vraag voor het eerste werd gesteld in 'Deutslandtrend' in oktober 2015. Eerder deze week meldde het weekblad Stern op basis van een peiling uitgevoerd door het Forsa-instituut dat meer dan twee op de drie Duitsers vinden dat het opengrenzenbeleid van Merkel geen schuld treft voor de recente aanslagen. (Belga/KVDA)