Protest Turkije: Gezipark, symbool oproer in Istanboel, opnieuw open

© Reuters

Het sinds 15 juni afgesloten Gezipark in Istanboel is weer open voor het publiek. De politie is wel paraat, met onder andere waterkanonnen, om eventuele nieuwe protesten in te dijken.

Het sinds 15 juni afgesloten Gezipark in Istanboel is weer opengegaan voor het publiek. De politie is wel paraat, met onder andere waterkanonnen, om eventuele nieuwe protesten in te dijken. “Illegale samenscholingen worden niet geduld”, zei Hüseyin Avni Mutlu, gouverneur van Istanboel, bij de heropening. Hij voegde eraan toe dat het park van alle inwoners van Istanboel is, en niet enkel van bepaalde groepen. De gouverneur maakte daarmee een verwijzing naar de organisatie achter de protesten.

Het Gezipark is uitgegroeid tot het symbool van de protesten die de afgelopen weken in het hele land plaatsvonden. Eind mei begonnen de actievoerders hun protest tegen de bebouwing van het Gezipark, een van de laatste groene zones in Istanboel. Na een paar dagen evolueerde het protest naar acties tegen de autoritaire stijl van president Erdogan. Afgelopen zaterdag nog zette de politie het waterkanon en traangas in tegen duizenden betogers die het park probeerden binnen te raken.

Ook na de heropening van het park worden nog meer protesten verwacht. Mutlu had al eerder aangekondigd dat het park weer zou open gaan voor het begin van de ramadan, 9 juli. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content