Proces Rubygate uit handen van rechtbank

© EPA

Een “rechtbank van ministers”, een speciaal daarvoor aangesteld college van magistraten, zal zich over de zaak buigen.

De Italiaanse Senaat heeft een motie gestemd om het proces in het schandaal Rubygate, waarin de Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi terecht staat, uit handen van de rechtbank in Milaan te nemen.

De Senaat nam met 151 stemmen voor en 129 tegen een tekst aan die voor het Italiaans Grondwettelijk Hof “een conflict van bevoegdheid” in de affaire Rubygate moet oproepen. In de Kamer van Afgevaardigden in april werd een identieke stemming gehouden.

De motie oordeelt dat de rechtbank van Milaan, die momenteel met de affaire belast is, eigenlijk niet bevoegd is om over Berlusconi recht te spreken.

Prostitutie

Il Cavaliere staat terecht voor prostitutie van een minderjarige en machtsmisbruik. In dat laatste geval maakte hij misbruik van zijn macht toen hij de politie van Milaan in 2010 opriep om het meisje vrij te laten, nadat ze voor een vermoedelijke diefstal was opgepakt.

Volgens zijn rechtse meerderheid was Berlusconi er echter oprecht van overtuigd dat Ruby “de nicht van de Egyptische president Hosni Moebarak was” en wou hij daarom de goede relatie met het land in stand houden.

Madonna

Alsof Berlusconi het nog niet moeilijk genoeg heeft, heeft nu ook de Italiaans-Amerikaanse zangeres en actrice Madonna op het filmfestival van Venetië haar ongenoegen laten blijken over de Italiaanse premier.

“Wat denk ik over Berlusconi? Ik praat er nu niet graag over, maar The Economist heeft er al alles over gezegd, nietwaar”, zei de 53-jarige queen of pop. Madonna verwees daarmee naar een foto van Berlusconi, met als ondertitel ‘De man die een heel land naaide’, een niet al te subtiele dubbele verwijzing naar de slabakkende Italiaanse economie en Berlusconi’s voorliefde voor vrouwen.

Madonna wilde niet veel kwijt over de toestand waarin Italië zich bevindt, maar gaf wel mee dat ze Berlusconi ongeschikt vindt om het land te leiden.

Haar opmerkingen werden door aanhangers van Berlusconi afgedaan als “beledigend” en “communistisch”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content