Proces oud-dictator Moebarak uitgesteld

De voormalige Egyptische president Hosni Moebarak werd veroordeeld tot drie jaar cel en riskeert in een ander proces tegen hem de doodstraf. © Reuters

De uitspraak in het proces van de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak is door de rechtbank uitgesteld tot 29 november. Moebarak werd aangeklaagd omdat hij tot de dood van honderden betogers tijdens de revolutie in 2011 zou hebben bevolen. De 86-jarige oud-president is ernstig ziek.

Een Egyptische rechtbank heeft de uitspraak in een zaak tegen onder meer oud-dictator Hosni Moebarak (86) uitgesteld tot 29 november. Samen met zijn toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adli, en zes hoge veiligheidsfunctionarissen, wordt hij aangeklaagd omdat ze tot de dood van honderden betogers, tijdens de revolutie van 2011, bevolen zouden hebben.

Lijvig dossier

Volgens rechter Mahmoed al-Rashedi zal het uitstel de rechtbank meer tijd geven om het dossier te onderzoeken. Dat dossier bestaat uit 160.000 documenten. Moebarak, die de zitting zaterdag liggend op een brancard bijwoonde, heeft tijdens het proces altijd ontkend schuld te hebben aan de dood van de betogers. Hij zegt daartoe nooit een bevel gegeven te hebben.

Corruptie

Ook in een andere zaak waarin Moebarak terechtstaat is de uitspraak tot 29 november uitgesteld. In die zaak werd de oud-dictator samen met zijn zonen Alaa en Gamal en een voortvluchtige Egyptische zakenman beticht van corruptie.

In juni 2012 werd Moebarak tot levenslang veroordeeld omdat hij er niet in geslaagd was de dood van de betogers te vermijden. Daarmee werd hij de allereerste Egyptische leider die berecht en naar de gevangenis gestuurd werd. Begin 2013 werd het vonnis echter ingetrokken en werd er om een nieuw proces gevraagd.

Ernstig ziek

In mei van dit jaar veroordeelde een andere rechtbank de 86-jarige Moebarak tot drie jaar gevangenis in een andere zaak. Zijn twee zonen werden veroordeeld tot vier jaar cel. De ernstig zieke oud-president verblijft momenteel in een legerhospitaal in het zuiden van Caïro. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content