Proces Breivik: partijdige rechter weggestuurd

© Reuters

Op het proces tegen massamoordenaar Anders Behring Breivik in Oslo is een lekenrechter weggestuurd omdat hij op Facebook schreef dat Breivik de doodstraf verdient.

De rechtbank in Oslo heeft een van de vijf rechters die Anders Behring Breivik moeten berechten, weggestuurd. Er is namelijk twijfel over zijn onpartijdigheid. Een dag na de moordpartij in Noorwegen waarbij op 22 juli 2011 77 mensen om het leven kwamen, schreef receptionist Thomas Indreboe op internet dat “de doodsstraf de enige juiste oplossing in de zaak is”. De rechtbank bestaat uit twee beroepsrechters en drie burgers.

Bij het binnenkomen van de rechtszaal bracht Breivik, van zodra hij van zijn handboeien verlost werd, opnieuw de extreemrechtse groet. De man bracht zijn rechtervuist andermaal naar het hart en strekte vervolgens zijn arm. In zijn manifest legde hij uit dat die groet een teken is van “kracht, eer en een uitdaging tegenover de marxistische tirannen in Europa”.

Rechter Wenche Elizabeth Arntzen schorste de zitting echter meteen voor 30 minuten. De rechtbank wilde de bevoegdheid om te zetelen van een van de vijf rechters onderzoeken, nadat die was gewraakt door de verdediging, de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie.

Doodsstraf

Thomas Indreboe, een van de drie Noorse burgers die aangeduid werd om de twee beroepsrechters bij te staan in het proces van Breivik, eiste namelijk de doodsstraf voor de beschuldigde in een commentaar dat hij schreef op de website van een krant na de aanslagen, zo berichtte het Noorse antiracistische tijdschrift Vepsen. Hij gaf overigens toe dat geschreven te hebben.

“De doodsstraf is de enige juiste oplossing in die zaak!”, aldus de man op de site van het tabloid Verdens Gang, de dag na de moordpartij waarbij 77 slachtoffers vielen.

Getuigenis

Breivik zou beginnen uitleg geven bij de aanslagen op 22 juli 2011, “een getuigenis die zeer hard zal zijn om te horen”, zo waarschuwden zijn advocaten. De getuigenis zou vijf dagen duren. Zijn advocaat, meester Geir Lippestad, vroeg het hof of zijn cliënt een geschreven verklaring over zijn ideologie en wereldbeeld, die hij in de gevangenis voorbereidde, mag voorlezen. Over dat verzoek moet de rechtbank nog beslissen.

De rechtbank in de Noorse hoofdstad besliste overigens dat de getuigenis van Breivik niet zal worden uitgezonden om bij de families van de slachtoffers niet nog meer leed te veroorzaken. (AFP/DPA/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content