Laat dinsdag werd aangekondigd dat de onderhandelingen, die tegen middernacht moesten afgerond worden, voor korte tijd verlengd zouden worden. Een woordvoerder van het Amerikaans ministerie zei dat er voldoende vooruitgang was om verder te praten, maar dat er nog moeilijke punten wachten.

In de loop van de nacht, zo rond 1 uur, werden de onderhandelingen onderbroken voor een reces.

Op dat moment verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, aan de Russische pers dat er op alle belangrijke punten in het dossier een principeakkoord is bereikt.

"We kunnen met enige zekerheid zeggen dat we op ministerieel vlak tot een principeakkoord zijn gekomen over alle belangrijke aspecten". Volgens hem wordt het akkoord de komende uren op papier gezet.

Welles nietes

De Iraanse delegatie was niet zo resoluut: "We hebben beslist om rond 6-7 uur opnieuw in discussie te gaan en hopen woensdag de onderhandelingen af te sluiten", aldus de Iraans minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif. "Dan wordt het akkoord op papier gezet". De definitieve versie, dat was voorzien, moet eind juni klaar zijn.

De Amerikaanse delegatie toonde zich minder optimistisch. "Alle kwesties zijn nog niet geregeld", aldus een Amerikaans diplomaat. De Amerikaanse delegatie pleegde overleg met president Obama.

Een andere westerse bron zei dat er nog geen principeakkoord was.

Aan tafel zitten behalve Iran, Rusland en de VS ook China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

De onderhandelingen hebben tot doel Iran de mogelijkheid te bieden kerncentrales te bouwen, maar te gelijk te verhinderen dat het land kernwapens ontwikkelt. Voor Iran komt het er onder meer opaan de economische sancties kwijt te geraken, die de wereld afkondigde toen duidelijk werd dat het land aan een bom werkte. (Belga/RR)

Laat dinsdag werd aangekondigd dat de onderhandelingen, die tegen middernacht moesten afgerond worden, voor korte tijd verlengd zouden worden. Een woordvoerder van het Amerikaans ministerie zei dat er voldoende vooruitgang was om verder te praten, maar dat er nog moeilijke punten wachten. In de loop van de nacht, zo rond 1 uur, werden de onderhandelingen onderbroken voor een reces. Op dat moment verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, aan de Russische pers dat er op alle belangrijke punten in het dossier een principeakkoord is bereikt."We kunnen met enige zekerheid zeggen dat we op ministerieel vlak tot een principeakkoord zijn gekomen over alle belangrijke aspecten". Volgens hem wordt het akkoord de komende uren op papier gezet.De Iraanse delegatie was niet zo resoluut: "We hebben beslist om rond 6-7 uur opnieuw in discussie te gaan en hopen woensdag de onderhandelingen af te sluiten", aldus de Iraans minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif. "Dan wordt het akkoord op papier gezet". De definitieve versie, dat was voorzien, moet eind juni klaar zijn.De Amerikaanse delegatie toonde zich minder optimistisch. "Alle kwesties zijn nog niet geregeld", aldus een Amerikaans diplomaat. De Amerikaanse delegatie pleegde overleg met president Obama. Een andere westerse bron zei dat er nog geen principeakkoord was.Aan tafel zitten behalve Iran, Rusland en de VS ook China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De onderhandelingen hebben tot doel Iran de mogelijkheid te bieden kerncentrales te bouwen, maar te gelijk te verhinderen dat het land kernwapens ontwikkelt. Voor Iran komt het er onder meer opaan de economische sancties kwijt te geraken, die de wereld afkondigde toen duidelijk werd dat het land aan een bom werkte. (Belga/RR)